Quantcast
Channel: Lukupino
Viewing all 715 articles
Browse latest View live

The Institute - Stephen King

$
0
0



Stephen King palaa uudessa kirjassaan vanhoihin tuttuihin teemoihin siinä määrin, että nostalgiaa kaipaavat lukijat voivat nostaa jalat ylös ja nauttia. The Outsider piti vielä yhden jalan jossain siellä Kingin dekkareiden maailmassa, mutta The Institute on kuin paluu Castle Rockiin, Derryyn ja muiden pikkukaupunkien kaduille, joiden varjoissa hirviöt odottavat.

The Institute kertoo pikkukaupungin arjesta, johon jälleen kerran se Kingin arkkityyppi saapuu isosta kaupungista kuin sattumalta. Niin tämä entinen poliisi löytää nopeasti paikan tiiviistä yhteisöstä ja alkaa asukkaiden ja näiden suhteiden analysointi. Hyvin normaali alku siis Kingiin tottuneille lukijoille. Pian tarinan kaappaa kuitenkin 12-vuotias poika, Luke Ellis. Huippulahjakas lapsi, joka väkivaltaisesti kaapataan kotoaan Minneapolisista.

Luke herää instituutista — laitoksesta, jossa on muitakin lapsia, jotka tuntuvat omaavan samanlaisia kykyjä kuin Luke. Pian paljastuu kyseessä olevan laaja salaliitto, joka vaatii aina vain enemmän resursseja peitelläkseen toimintaansa nykyisellä informaation aikakaudella. Pahin kriisi instituutille kuitenkin ilmaantuu, kun ensimmäistä kertaa sen historian aikana lapsi pääsee pakoon.


The Instituten on sanottu olevan kuin sekoitus It ja Firestrarter -kirjoista. Vertaus on helppo ymmärtää sillä jälleen näemme Kingin maailman lasten silmien läpi. Instituutti on myös selkeästi toisintoa Firestarterin ilkeästä järjestöstä The Shop ja muutenkin heijastuksia menneeseen puskee aina paikka paikoin tekstistä läpi.

"Back in the main corridor—what Luke now understood to be the residents’ wing—the little girls, Gerda and Greta, were standing and watching with wide, frightened eyes. They were holding hands and clutching dolls as identical as they were. They reminded Luke of twins in some old horror movie."

Vaikka King on selkeästi palannut menneisiin teemoihin, niin kirja on vahvasti kiinni myös nykyisyydessä. Tarinasta voi aistia tuulia modernin yhteiskunnan ongelmista. Miten suuret organisaatiot voivat liian helposti saada valtaa alueilla, joilla se on vaarallista ja miten nykyhallinto mahdollistaa tämän turhan auliisti. King on avoimesti kiistellyt presidentti Trumpin kanssa ja The Institutessa Trump saakin lisänimityksen "big city dumbshit".

Välillä lasten ajatustenjuoksu tuntuu aikusimaiselta tavalla, joka melkein vie lukijan ulos tarinasta. Toisaalta kyseessä on lapset todella poikkeuksellisessa tilanteessa ja teksti vie helposti omaan lapsuuteen ja etenkin Luken huomiot kantavat tarinaa juuri sillä näsäviisalla tarkkuudella, joka on tuttua muillekin Kingin lapsihahmoille.

"He was only twelve, and understood that his experience of the world was limited, but one thing he was quite sure of: when someone said trust me, they were usually lying through their teeth."

Kingin taika piileekin siinä, että tämä pystyy luomaan hahmoja, jotka ovat erittäin samaistuttavia. Toivoisinkin, että hahmojen kehitykseen olisi laitettu enemmän aikaa. Ehkä King ei halunnut jälleen kerran venyttää jo valmiiksi pitkää kirjaa järkäleeksi.

Mielenkiinnolla odotan miten tämä kirja kääntyy elokuvaksi tai tv-sarjaksi. Ei liene kysymystäkään siitä, etteikö niin ainakin tapahtuisi ja käsittääkseni suunnitelmat ovatkin jo pitkällä vaikka kirja on vielä lämmin painosta.

Itse toivon vielä useita järkäleitä Kingiltä ja The Institute todistaa, etteivät tämän kertojalahjat ainakaan ole kärsineet. Tosin mitään mitä tämä kirjoittaja Kingistä turisee, ei tule ottaa ilman annosta lähdekritiikkiä, koska luen kaikkea Kingiä vahvojen nostalgia-lasien läpi ihan häpeilemättä.



Stephen King, 2019, The Institute, Scribner


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:






Piina - Tampereen teatteri

$
0
0

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Mari Turunen, Esa Latva-Äijö

Tampereen teatteri tarjoilee herkkua näin halloweenin kynnyksellä, kun Stephen KinginPiina sai ensi-iltansa Frenckell-näyttämöllä. Tätä blogia seuranneet tietävät, että olen Kingin ykkösfani, joten reissu Tampereelle oli siis itsestäänselvyys.

Stephen King kirjoitti Piinan vuonna 1987 ja siitä tehtiin klassikon asemaan noussut elokuva vuonna 1990. Broadwaylle Piina päätyi vuonna 2015 ja elokuvankin käsikirjoittaneen William Goldmanin näytelmän pääosissa toimivat Bruce Willis ja Laurie Metcalf.

Piinan tarinassa on tietty tunnelma joka lävistää sekä kirjan että elokuvan ja Tampereelle matkustaessani suurin toiveeni oli, että tuo tunnelma on onnistuttu siirtämään myös lavalle. Kauniiden vuoristomaisemien avaruuden ja klaustrofobisen tuskan yhdistelmässä on jotain mikä lämmittää mieltä kuin tukholman syndrooma ja Kingin fanina yksityiskohdista on tottunut olemaan tarkka.

Frenckell-näyttämö sijaitsee todella hienoissa puitteissa

Piina kertoo kirjailija Paul Sheldonista, joka on vetäytynyt viimeistelemään romaaniaan syrjäiseen hotelliin Coloradon vuoristoalueella. Saatuaan työnsä päätökseen Sheldon hyppää 65' Mustangiinsa ja lähtee ajamaan hotellilta tietämättä tulevasta lumimyrskystä.

Sheldon herää pahoin loukkaantuneena Annie Wilkesin maatilalta. Sattumalta Wilkes onkin sairaanhoitaja ja vieläpä Sheldonin "ykkösfani". Vaikka tämä kertoo puhelinlinjojen olevan juuri sillä hetkellä poikki, niin Sheldon saa hoitoa ja kipulääkkeitä jalkakipuihinsa.

Kun paljastuu, että Wilkes ei ole tyytyväinen Sheldonin romanssisarjan päähahmon Miseryn kohtaloon tuoreimmassa kirjassa, alkaa myös paljastumaan, ettei Wilkesillä ole aikomusta päästää Sheldonia lähtemään enää ikinä ykkösfaninsa luota.

Seuraa tarina selviytymisestä ja pakkomielteistä kun Sheldon yrittää miellyttää sieppaajaansa uudella Misery-kirjalla, jota tämä kirjoittaa henkensä edestä.

“Writing does not cause misery, it is born of misery. – Montaigne”

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Esa Latva-Äijö

Tampereen teatterissa Piina on tuotu lavalle uskollisena kirjan tarinalle. Tärkeintä kuitenkin on, että se kingimäinen tunnelma tosiaan välittyy teoksesta. Se on jotain mitä on hankala rakentaa keinotekoisesti ja vaatii sekä luottamusta lähdeteokseen että hieman taikaa.

Taikaa loivat Mikko Saastamoisen lavastus ja puvustus, jotka olivat tyylikkäitä ja tarpeeksi yksinkertaisia luomaan neutraalin alustan katsojan mielikuvitukselle. Lavastus kuitenkin heräsi ajoittain eloon Tiiti Hynnisen suunnittelemien projetioiden avulla.

Erityisen toimiva oli ratkaisu tuoda sekä kirjojen että näytelmän hahmojen sisäistä maailmaa videoiden avulla näkyville. Antti Mikkolan ohjauksessa näytelmä yhdisteli jotain hyvin suomalaista ja hyvin amerikkalaista mielenmaisemaa ja tämä sopikin näytelmän lumisiin tunnelmiin.

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Mari Turunen, Esa Latva-Äijö

Mari Turunen on ihan hiton pelottava. Myönnän, että epäilin niin herttaisen oloisen ihmisen kykenevän saavan minussa aikaan ahdistuksen tunteita, mutta juuri siinä suloisuuden ja mielipuolisuuden kontrastissa se kauhu piileekin.

Aina joskus rooli on esitetty elokuvien puolella niin ikonisesti, että näyttämön tapahtumia on hankala seurata vertailematta suorituksia. Turunen kuitenkin otti Wilkesin omakseen heti lavalle saavuttuaan ja tästä oli vaikea olla pitämättä. Kunnes sitten ei ollutkaan.

“How its heart beats! How it struggles to get away! As we do, Paul. As we do. We think we know so much, but we really don’t know any more than a rat in a trap—a rat with a broken back that thinks it still wants to live.”

Turusen vähitellen tapahtuva rakoilu terrorin puolelle oli uskottavaa. Se ei tapahtunut vain sanoissa ja teoissa vaan koko tämän olemus tuntui muuttuvan rennosta ja huolettomasta kireään ja arvaamattomaan. Kohtaukset poliisia esittäneen Jukka Leistin kanssa ottivat erityisen pahaenteisen sävyn ja näyttivät miten aran kuoren alla selkeästi on jotain todella häikäilemätöntä.

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Mari Turunen, Esa Latva-Äijö

Esa Latva-Äijö Sheldonin roolissa ottaa osakseen Kingille tyypillisen kirjailijan hahmon, jonka on helppo nähdä edustavan kauhun kuningasta itseään. Kyseessä on yleensä moraalisesti suhteellisen suoraselkäinen mies, jolla kuitenkin saattaa olla ongelmia vaikka suhteidensa tai alkoholin kanssa. Kaikkia näitä hahmoja yhdistää tietynlainen sarkastaninen maailmankatsomus, joka myös Sheldonissa puskee ulos.

Suomalaisittain Sheldon vaikuttaa yksinkertaisesti savolaiselta, joka on joutunut pahaan tilanteeseen. Tämä näyttää olevan varman kuoleman edessä, mutta näyttää sille sisukkaasti keskisormea ja nauraa. Se peräänantamattomuus ja oman mielen säilyttäminen on jotain mikä tekee mielestäni kirjasta niin loistavan, mutta myös jotain mikä toimi Tampereen teatterin lavalla näytelmän sitovana voimana.

“it was all right to hope and noble to strive, but in the end it was doom alone which would count.”

Latva-Äijö onnistuu näyttämään miten suurissa tuskissa Sheldon on ja miten tämä joutuu alistumaan ajoittain nöyryytyksille ja paniikille, mutta se kieron huumorintajun tuoma sitkeys tulee vahvasti läpi. Tämä ei varmasti ollut helppo tehtävä näyttelijälle.

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Esa Latva-Äijö
Stephen King kirjoitti Piinan kun tämä oli itse vieroittumassa vuosia kestäneestä huumeiden ja alkoholin väärinkäytöstä. King onkin sanonut huumeiden olleen tämän "ykkösfaninsa", jotka eivät vain jättäneet rauhaan tai päästäneet pakoon.

Piinan tarina on lopulta niin yksinkertainen ja vahva, että siihen on helppo heijastaa lukuisa määrä myös omia ajatuksia, palasia historiaa ja pakkomielteitä. Se on moderni taru, jolla ei oikeastaan ole opetusta sen pidemmälle kuin miten siihen itse sellaisen asettaa.

Kirjailijan hahmo on tarinassa se voima, jolla yritetään päästä pakoon mistä tahansa ylivoimaiselta tuntuvasta asiasta ja nämä tarinat toimivat meidän kollektiivisena muistina. Mutta etenkin tätä on niiiin hauska katsella ja jännittää.
“Writers remember everything...especially the hurts. Strip a writer to the buff, point to the scars, and he'll tell you the story of each small one. From the big ones you get novels. A little talent is a nice thing to have if you want to be a writer, but the only real requirement is the ability to remember the story of every scar.Art consists of the persistence of memory.”

Piina - Tampereen teatteri. Kuvaus: Harri Hinkka Kuvassa: Mari Turunen, Esa Latva-Äijö

Lisätietoa
esityksestä löydät Tampereen teatterin sivuilta täällä. Lisää halloweenin teeman sopivia Lukupinon juttuja taas löydät täältä. Piina on näytelmä, joka ihan varmasti tulee säikäyttämään sinut. Jos tulet väittämään päinvastaista, niin tulen epäilemään kertomustasi vahvasti.



Kirjoittanut William Goldman
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Suomennos Timo Mikkola
Ohjaus Antti Mikkola
Lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen
Valo- ja videosuunnittelu Tiiti Hynninen
Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho
Esitys nähty kutsuvieraana
Lainaukset Stephen Kingin kirjasta Misery (1987)

Rooleissa
Esa Latva-ÄijöPaul Sheldon
Mari TurunenAnnie Wilkes
Jukka LeistiPoliisi


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:






Varför Paris, vi har ju Amélie i Åbo

$
0
0

Turun Kaupunginteatteri - Amélie. Kuva: Otto-Ville Väätäinen. Graafinen suunnittelu: Marita Koivisto.

Turun kaupunginteatteri tarttui erääseen rakastetuimmista tarinoista Amélien myötä. Nimittäin ne jotka rakastuivat elokuvaan, todella rakastuivat siihen. Ylisöpö, kirkas, värikäs ja siirappisia elämänopetuksia sisältävä elokuva veti äärimmilleen monia Jean-Pierre Jeunetin aikaisempien elokuvien tehokeinoja ja kaikessa teatraalisuudessaan juuri musikaali onkin oikea keino herättää Amélie taas henkiin.

Amélie Poulain eli lapsuutensa tiukkojen sääntöjen alaisuudessa. Lääkärinä toimiva isä suojeli tytärtään maailmalta, mutta ei itse edes koskenut tähän ilman suojakäsineitä. Amélien oppikin elämään mielikuvituksessaan, josta kasvoi rikas ja niin lämpimän omalaatuinen.

Aikuistuessaan Amélie muuttaa Pariisin ja kaupunki onkin kuin yksi esityksen päähahmoista. Siellä Amélie työskentelee kahvilassa, jossa vaikuttaa hyvin värikäs joukko asiakkaita ja työntekijöitä. Tämä vaikuttaa salaa ihmisiin ympärillään ja saa nämä uudelleen kosketuksiin lapsuutensa kanssa tai yhdistää ihmisiä toistensa kanssa romanttisesti.

Marketta Tikkanen ja Mikael Saari. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Amélie tuntuu kuitenkin olevan sokea sille ironialle, että huolehtiassaan muista, tämä ei tunnu huolehtivan edelleenkään itsestään vaan elää elämäänsä mielikuvituksessaan. Muutoksen tuo salaperäiseksi jäävä mies, jonka kanssa Amélie ei tunnu tietävän mitä tekisi. Juonet ja suunnitelmat käyvät hankalammiksi kun pelissä ovat omat tunteet.

Tämä oli ensimmäinen vierailuni Turun kaupunginteatteriin, kun aiemmin olen vain jäänyt harmittelemaan miten upeita esityksiä siellä olisi ollut. Näyttävä rakennus joen vieressä pitää sisällään hulppeat tilat ja olin iloinen, että ensimmäinen siellä näkemäni esitys oli juuri Amélie.


Jeunet on nimittäin ohjaajana ollut minulle rakas jo kauan. Delicatessen, joka on tämän ensimmäinen pitkä elokuva, on minulle tietynlainen merkkiteos omassa kulttuurisessa kehityksessäni. Kadonneiden lasten kaupunki jatkaa samanlaista, upeaa visuaalista linjaa ja jopa se Alien-sarjan neljäs osa toimii minusta hienosti vaikka eriäviäkin mielipiteitä siitä on lauottu.

Mikä Jeunetin elokuvissa kiehtoo, on tämän tapa tuoda tyyli yhtä tärkeäksi osaksi teosta kuin tarina. Vaikka nuo muut mainitsemani Jeunetin elokuvat ovat sävyltään pahaenteisiä ja synkkiä, niin jo niissä näkyi se sadunomainen tunnelma, joka Améliessa vietiin äärimmilleen.

Audrey Tautou teki Améliesta kuuluisan. Kuva: Miramax

Turun kaupunginteatterille tyylin nostaminen keskiöön tarkoittaa, että visuaalisilla elementeillä on poikkeuksellisen paljon merkitystä ja tässä hommassa onkin erittäin päteviä ihmisiä takaamassa laadusta. Jani Uljaksen lavastus, Erika Turusen puvustus ja Kalle Ropposen valosuunnittelu tekevät Turkuun Pariisiin.

Nopeasti vaihtuvat suuret kokonaisuudet ovat kaikki runsaita ja yksityiskohtaisia. Pariisi näkyy sellaisessa huolettomassa kauneudessa, joka saa koostua näennäisesti toisiinsa liittymättömistä osista, mutta joka juuri siksi henkii elämää. Jeunet taas näkyy siinä todellisuuden ja fantasian rajalla leikittelyssä, joka Turun kaupunginteatterissa on kiitettävästi onnistunut.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Näytelmä käynnistyy nuoren Amélien herkällä kuvauksella ja onkin ensimmäisen puoliajan melko hitaasti käynnistyvä. Väliajan jälkeen näyttämöllä ajaudutaankin sitten suurien tunteiden vietäväksi. Esityksestä löytyy liikettä ja ääntä ja sitä taikaakin. Absurdeja tapahtumia seuraa totaalista outoutta ja nautin siitä ihan täysillä.

Amélien roolissa nähdään Marketta Tikkanen, jossa luonnostaan tuntuu olevan sitä samaa viehättävyyttä, jota Tautoun Améliessakin voi aistia. Kun kuulin, että tähän rooliin etsittiin näyttelijää, niin jäin jo silloin jännityksellä odottamaan miten tässä onnistuttaisiin. Tikkanen onnistuu olemaan se päättäväinen ja energinen hahmo, jolla kuitenkin on tavattoman eksynyt olemus niin monen asian suhteen.

Marketta Tikkanen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Myös ääntä Tikkasesta lähtee kiitettävästi ja Amélien ihastuksen kohteena toimiva Mikael Saari saa näin ollen vahvan lauluparin, jonka tämä tarvitseekin. Etenkin loppupuolella kuultava, hyvin "musikaalimainen", duetto jää kyllä kaikessa ylisöpöydessään elämään positiivisesti mieleen.

Amélie tulee jäämään mieleen tämän jälkeen sekä elokuvana että musikaalina. Villi puutarhatonttu, lavalla uiskenteleva jättimäinen kultakala, äidin traaginen kohtalo, koko kastin heittäytyminen outouden maailmaan, ne tanssit, se syntinen seksikauppa, syksyinen Turku, ajaton Pariisi, hillittömät fantasiajaksot, katosta laskeutuva Elton John, häpeilemätön huumori ja sitten se musiikki.

Turun esitystä varten Jussi Vahvaselkä oli saanut luvan muokata sitä alkuperäistä musikaalia entistä enemmän "ranskalaisemmaksi". Suomalainen musikaaliperinne ja ranskalaiset sävelet muodostivat parin, joka vähän yllättäenkin vain toimii.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lisätietoa esityksestä löydät Turun kaupunginteatterin sivuilta täällä. Turkuun ajellessa sitä myös havahtui siihen, että ei se tosiaan niin kaukana esimerkiksi Helsingistä ole ja teatterin lisäksi sieltä löytyy kulttuurinen aarreaitta. Ehkäpä tämä oli siis vasta ensimmäinen reissu useista. Varför Paris, vi har ju Turku, niinkuin sanotaan (tästä muotoutunut lausahdus, joka tuolta otsikosta löytyy, on peräisin Uuden muotoilun yhdistyksestä ja sen saa ostettua kangaskassiin painettuna omaksi).



Teksti: Craig Lucas
Sävellys: Daniel Messé
Sanoitukset: Nathan Tysen ja Daniel Messé
Suomennos: Mikko Koivusalo

Ohjaus ja koreografia: Reija Wäre
Musiikin sovitus ja harjoitus: Jussi Vahvaselkä
Lavastussuunnittelu: Jani Uljas
Pukusuunnittelut: Erika Turunen
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu: Iiro Laakso
Videosuunnittelu: Sanna Malkavaara
Naamioinnin suunnittelu: Minna Pilvinen

Rooleissa

Jouni Innilä, Jere Jääskeläinen, Stefan Karlsson, Riia Kivimäki, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Matti Leino, Lasse Lipponen, Pihla Maalismaa, Etel Röhr, Mikael Saari, Pauliina Saarinen, Kirsi Tarvainen, Marketta Tikkanen, Aaro Wichmann

Orkesteri

Kapellimestari/piano: Markus Länne
Koskettimet: Ville Vihko
Haitari/koskettimet: Marko Valtonen
Kitarat: Juha Keskinen
Bassot: Ari Kataja
Rummut: Taneli Korpinen
Viulu: Katariina Sallinen
Sello: Matti Moilanen

Esitys nähty medialipulla


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:





Pomo! - Riihimäen teatteri ja Aleksanterin teatteri

$
0
0

Pomo! Riihimäen teatteri. Rami (Antti Peltola) ja Kristo (Ilkka Heiskanen). Kuva: Aki Loponen

Pomo! Riihimäen teatterissa on aito komedia, joka ei liikaa lipsu sinne farssin puolelle, vaikka helposti niin olisi voinut käydä, sillä hahmoissa on jokaisessa oma absurdi energiansa. Kokonaisuus pysyy kuitenkin hallussa ja näytelmä toimii mallikkaasti monella tasolla.


Lars von Trier ohjasi vuonna 2006 elokuvan Direktøren for det hele, jossa tanskalaista firmaa ollaan myymässä islantilaisille ja siirtymän ajaksi pomoksi palkataan näyttelijä.

Nyt suomalaista firmaa myydään venäläisille, mutta muuten alkuasetelma on sama. Antti Peltolan esittämä Rami palkkaa heikosti töitä löytäneen näyttelijän Pomoksi omaan firmaansa. Ilkka Heiskasen esittämä Kristo osoittautuu näyttämötaiteen todella vakavasti ottavaksi, suurten tunteiden tulkiksi, jolla ei kuitenkaan yritysmaailmasta ole kovinkaan suurta ymmärrystä.

Kristo (Ilkka Heiskanen) ja Rami (Antti Peltola). Kuva: Aki Loponen

Alaisten rooleissa nähdään Juha-Pekka Mikkola, Maija Siljander sekä Riihimäen Nuorisoteatterin Otto Haaparanta ja Janita Juvonen. Nämä ovat täysin tietämättömiä, että kaikkien kaveri Rami onkin oikeasti firman todellinen johtaja ja se Amerikassa asuva Seppo on vain mielikuvituksen tuotetta. Ikävät uutiset tulee rapakon takaa sähköpostilla ja poloinen Rami joutuu toimimaan Pomon oikeana kätenä vastentahtoisesti.

Myös näyttelijä Kristo on täysin tietämätön siitä millainen Pomo tuo kuvitteellinen Seppo on ollut. Tilanteet kuumenevat nopeasti ja vastavuoroisesti Kristo joutuu improvisoimaan yhtä nopeasti. Rooli täytyy ottaa vakavasti ja esittää se palolla, mutta yritysmaailman jäykkyys tuntuu iskevän vastaan. Välillä työntekijätkin iskevät ihan kirjaimellisesti ja Venäläinen ostaja tulkkinsa kanssa tuovat omat haasteensa. Lopulta näyttelijä joutuu tekemään vaikeita valintoja ja firman oikea pomo pohtimaan omaa rooliaan yrityksessä. Tai ehkä jopa ihmisenä.

Liisa (Maija Siljander), Jori (Juha-Pekka Mikkola), Mette (Janita Juvonen), Nalle (Otto Haaparanta), Rami (Antti Peltola) ja Kristo (Ilkka Heiskanen). Kuva: Aki Loponen

Pomo!on Riihimäen teatterin uuden taiteellisen johtajan Olka Horilan ohjaama näytelmä ja sinänsä turvallinen, mutta erittäin mielenkiintoinen aloitus. Esityksessä kommentoidaan näyttämötaidetta itseään, annetaan tilaa vahvoille näyttelijäsuorituksille ja esitetään myös pinnan alaista kapitalismin kritiikkiä.

Yrityksetkin ovat ihmisiä, kuten sanotaan ja tämä konkretisoituu Heiskasen kuvittellisessa pomossa sekä Ramin todellisen pomon liiallisessakin ihmisyydessä. Yritys koostuu ihmisistä, mutta vastuu kasaantuu kuvitteellisille tahoille. Voiton tavoittelu on arvo, jota tavoitellaan kiihkeimmin, mutta joka ei lopulta tuota yhteistä hyvää, vaan vain harvat pääsevät nauttimaan hedelmistä. Modernin yrityskulttuurin syleily on petollisen lämmin ja tämän pääsee Kristo kokemaan monella tapaa.

Kristo (Ilkka Heiskanen) ja Rami (Antti Peltola). Kuva: Aki Loponen

Kyse on näkymättömästä järjestelmästä, jota kapitalismiksikin kutsutaan ja se ei voi ottaa ihmiskasvoja, koska ihminen voidaan asettaa tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi ilman ideologisen järjestelmän tuomaa turvaa. Niinpä Heiskasen näyttelemä, pomoa näyttelevä Kristo on tilanteessa, jossa tämä joutuu edustamaan kokonaista rakennetta.

Ristipaine on järkyttävän hauska ja toimii erityisesti Heiskasen läpitunkevan karisman välityksellä. Yritysmaailman rattaissa painiva, korkeaa taidetta tavoitteleva hahmo kulkee tunteesta toiseen ja antaa Heiskaselle mahdollisuuden esitellä taitojaan, joita todella tältä löytyykin.

Kristo (Ilkka Heiskanen). Kuva: Aki Loponen

Ramin start up -pöhinäjäbä taas on mahtava ajankuva siitä nuoresta uusjupista, joka on nykyään niin tuttu ja antoisan ärsyttävä. Kun pöhinä hiipuu ja todellisuus rakoilee Ramin maailmaan, on ilkeän hauska katsoa miten tämä yrittää vetää sitä kuvitteellista yrityskulttuuria peitokseen turvaksi.

Kyseessä ei kuitenkaan ole puhdas satiiri, vaikka se taso antaakin katsojalle paljon. Komedia on vaikea laji ja on ilo nähdä sen onnistuvan teatterin lavalla. Kohtaukset venäläisen ostajan ja tämän tulkin kanssa ovat avoimen koomisia ja flirttailevat farssimaisten stereotyyppien kanssa, mutta tarpeeksi älykkäästi ja hienovaraisesti toteutettuna niin, että yleisön spontaanit naurut tosiaan kuulostivat aidoilta.

Näytelmä eskaloituu pikkuhiljaa ja vaikka se etenee ensi-illassa hieman epätasaisesti, niin lopputulos on mukavan raaka ja koko kasti säilyttää taidokkaasti toimiston vauhdikkaan tunnelman. Erityiskiitoksen ansaitsee Elina Vättö, jonka pukusuunnittelu on osunut ihan nappiin. Ei varmasti ole helppoa puvustaa suomalaista toimistoympäristöä, mutta nyt jokaisen näyttelijän ja näiden roolihahmojen persoona on tuotu luonteikkaasti esiin.

Kristo (Ilkka Heiskanen), Rami (Antti Peltola), tulkki (Juha-Pekka Mikkola) ja Rouva Makarova (Maija Siljander). Kuva: Aki Loponen

Lisätietoa esityksestä löydät Riihimäen teatteri sivuilta täällä. Riihimäen teatterin jälkeen yhteistyössä toteutettu näytelmä jatkaa Aleksanterin teatteriin Helsinkiin ja näitä näytöksiä voi etsiä täältä. Riksun teatteri jatkaa mielenkiintoisena teatterina Horilan taiteellisessa johdossa ja odotan mitä tulevaisuudessa tulemme näkemään. Sellaiset helmet kuin vaikka Täti ja minä tai Kultalampi osoittavat ainakin tämän talon taitoa luoda ajankohtaiselta tuntuvaa teatteria klassikoistakin.




Käsikirjoitus Lars von Trier ja Jack McNamara
Ohjaus Olka Horila
Rooleissa Ilkka Heiskanen, Antti Peltola, Juha-Pekka Mikkola, Maija Siljander ja Riihimäen Nuorisoteatterin Otto Haaparanta ja Janita Juvonen
Pukusuunnittelu: Elina Vättö
Maskeeraussuunnittelu: Niko Sahlman
Äänisuunnittelu: Kari Paukola
Lavastus- ja valosuunnittelu: Janne Teivainen
Tarpeistosuunnittelu: Karita Fallström-Autio
Esitys nähty kutsuvieraana


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:





Botnia-palkinto Tommi Kinnuselle romaanista Pintti

$
0
0

Kuva: Tommi Kinnunen

Botnia-palkintojen raati saavutti työnsä päätöksen ja Tommi Kinnusen Pintti valikoitui joukosta voittajaksi. Näin myös oma lukemiseni raatilaisena on tullut päätökseen ja kokemus on ollut valaiseva.

Botnia-palkinnon ehdokas voi olla kuka tahansa Pohjois-Pohjanmaalla asuva tai asunut henkilö, eikä esimerkiksi kirjallisuudenlajilla ole merkitystä. Olinkin erittäin tyytyväinen miten sarjakuva nousi ehdokkaita valitessa suureen rooliin.

Erittäin tyytyväinen olen myös voittajan valintaan. Raatimme perusteluut valintaan ovat:

”Tommi Kinnunen kuvaa kolmannessa romaanissaan Pintti pientä yhteisöä tutulla taidolla.  Ajankuvan Kinnunen hallitsee tälläkin kertaa varmasti. Romaanin tarina asettuu uomaansa siten, että se virtaa karahtamatta niihinkään kiviin, joita joku toinen kertoja ei kykenisi välttelemään. Lukija tuntee olevansa etuoikeutettu päästessään niin liki romaanin henkilöiden ajatuksia ja tunteita. Lukiessa tuntuu välillä, kuin seuraisi kaikkea sitä omin silmin, ja tässä onkin kirjailijan vaade: sinun pitää kokeman kaikki se, mitä kukin kuvatuista. Kinnusen kerronnan taidokkuus pakottaa joissakin kohdin laskemaan teoksen käsistä: on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava pulssin tyyntyä. Toisessa kohdin sen tekee, koska on annettava juuri luetun kuin tuoksua ympärillä.” 

Itse sain samalla tehokurssin Pohjois-Pohjanmaan sielunmaisemaan ja oli tavallaan vapauttavaa, että tämän vuoden lukemista hallitsi pitkälti ehdokkaiden lukeminen. Olen lukenut monipuolisesti teoksia, joihin muuten ei ehkä olisi tullut tartuttua ja kiitollisena voin todeta löytäneeni monia uusia polkuja lukemiseeni.

Oulun kaupunninkirjasto

Onnea siis Tommi Kinnunen! Palkintosumma on kymppitonni ja sen lahjoittaa Oulun kaupunni ja Osuuskauppa Arina. Palkinnon jakaa Oulun kirjailijaseura.

Botnia-raadin jäsenet ovat:
Professori Sanna Karkulehto, Jyväskylän yliopisto (raadin puheenjohtaja)
Tutkija Kasimir Sandbacka, Oulun yliopisto (raadin varapuheenjohtaja)
Kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, Oulun kaupungin kirjasto (raadin sihteeri)
Tutkija, yliopettaja Satu Koho, Oulun ammattikorkeakoulu
Toimittaja Pia Kaitasuo, Sanomalehti Kaleva
Kirjabloggaaja Simo Sahlman, Lukupino
Myymäläpäällikkö Heli Helenius, Suomalainen kirjakauppa (Rovaniemi ja Kuusamo)


Tommi Kinnunen on Satun Kohon haastateltavana Botnia-palkinnosta Helsingin kirjamessuilla Klo 14-14.30. Kultti ry:n osastolla ja Klo 15.30.-15.50. WSOY:n osastolla!



Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:





Ihmisen ääni - Kansallisteatteri

$
0
0

Ihmisen ääni - Kansallisteatteri. Terhi Panula. Kuva Erik Uddström

Ihmisen ääni on ranskalaisen legendan Jean Cocteaun teos, jonka niinikään ranskalainen huippuohjaaja Charles Gonzalès toi Kansallisteatterin Omapohjaan nimenomaan Terhi Panulalle sovitettuna. Näiden kahden välille syttyi Pariisissa "kahden taiteilijan vahva yhteys", jonka hedelmistä voimme nyt nauttia.

Näytelmä alkaa hiljaisuudella. Panula makaa valkoisen, porrasmaisen lavasteen päällä tupakkaa poltellen. Videolla pyörii hieman ahdistavankin intiimi lähikuva vanhasta naisesta sairaavuoteella. Kuulemme puhetta, mutta siitä ei aivan saa selvää.

Panulan noustessa näemme tämän yllä Kansallisteatterin hupparin, joka on tuttu näky teatterilla erinäisten lavateknikoiden päällä. Tämä valinta korostaa, että katsomme näyttelijää työssään ja hahmo on tästä kuin erillinen olento.

Terhi Panula. Kuva Erik Uddström

Niukkaa lavastusta elävöittävät valosta muodostuvat kuutiot, joihin Panula aina vuorollaan astuu. Jokainen kuutio on oma hetkensä, hetket tapahtuvat puhelimessa, emme ensin tiedä ketkä puhuvat.

Näyttelijä Panulasta tulee hetki hetkeltä enemmän hahmo, nainen, joka on jätetty. Nainen puhuu puhelimessa, hetket kuutioissa jäävät kesken, puhelut loppuvat kesken, paljon jää sanomatta. Nainen puhuu jollekulle, joka jätti tämän, tunteet voi lukea naisen koko ruumiista, nainen vuotaa kuiviin.

Niin Gonzalès halusi Panulan näyttelevän. Kuin tämä vuotaisi verta, esitys päättyisi kuin verisessä huoneessa. Emme edes tiedä oliko suhde mieheen todellinen. Epätoivo ainakin oli. Naisen onneton olotila ei jätä rauhaan. Se salamoi.

Terhi Panula. Kuva Erik Uddström

Taustalla pyörii ajoittain videoita Cocteaun elokuvasta Kaunotar ja hirviö. Musiikki on kaunista ja vie ranskalaisten elokuvien ja kulttuurin maailmaan. Arki ja taide kohtaavat upeasti. Epätoivo kasvaa, nainen huutaa, itkee. Tunne tarttuu meihin yleisöön ja näyttelijä Panula toimii kapellimestarina.

Nainen epäilee, että koira ikävöi miestä. Ehkä vain puree naista. Emme tiedä mitä mies vastaa. Välillä vastausta ei kuulu lainkaan, nainen vain huutaa tyhjyyteen, haloo, haloo! Välillä kieli vaihtuu ranskaksi ja vaikka en ymmärrä sanoja, niin sanoma jää ymmärrettäväksi.

Näytelmän loppuessa en ole varma mitä näin. Päällimmäisenä oli tunne. Yhtä tärkeäksi nousi se mitä ei sanottu kuin se mitä sanottiin.

Charles Gonzalès ja Terhi Panula. Kuva Erik Uddström


Lisätietoa näytelmästä löydät Kansallisteatterin sivuilta täällä.




Näyttelijä
Terhi Panula
Ohjaus, lavastus ja pukusuunnittelu
Charles Gonzalès
Suomennos
Reita Lounatvuori
Naamioinnin suunnittelu
Anna Pelkonen
Dramaturgi
Eva Buchwald
Videoiden toteutus
Winnie Productions, Pariisi
Julisteen valokuva
Erik Uddström
Esitys nähty kutsuvieraana

Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




Häiritseekö kirjamessuhälinä?

$
0
0



Helsingin kirjamessut päättyivät viikonloppuna ja neljän päivän aikana tehtiin taas uusi kävijäennätys. Ohjelma oli jälleen inspiroivaa ja oli niin upeaa nähdä ihmisten tulvivan paikalle kirjallisuuden perässä. Se messujen läpitunkeva kakofonia voi olla kuitenkin monelle liikaa ja haluankin antaa muutaman vinkin siitä miten itse saan messuista kaiken irti.

Kirjamessuilla kävi lähes 92 000 ihmistä. Jokainen näistä ihmisistä tuotti hälinää noin megatonnin ja se kasaantuu herkkiin korviin paineaallon voimalla. Siihen omaan kykyyn ottaa vastaan ärsykkeitä vaikuttaa moni asia ja joskus messujen aikaan se henkinen kuorma voi olla valmiiksi melko täysi niin sanotuilla neurotyypillisilläkin.


Kirjamessuihin tyytyväisiä ihmisiä yleisöstä oli kuitenkin 95 %, messuhallin uudistunut järjestely teki tilasta väljemmän ja hälinä ei estä itse tapahtumasta nauttimista. Esimerkiksi seuraavin keinoin voi messuista räätälöidä itselleen vielä rennomman kokemuksen:


Nimenomaan räätälöi. Ei ole yhtä tapaa kokea messuja ja voit valita missä tahdissa ja minä päivinä siellä käyt. Lauantait ovat ne kiireisimmät ja sunnuntaisin saa vaeltaa enemmän rauhassa.

Korvatulpat tai kuulokkeet eivät tee sinusta epäkohteliasta. Sopiva soundtrack kuulokkeista vaikuttaa mielialaan vahvasti.

Mene pois välillä. Fyysisesti poista itsesi hälinästä, hengitä, odota mielen rauhoittuvan ja mene takaisin uusin voimin. Uuteen pohjaratkaisuun oli sisälletty myös useita lepopaikkoja.

Istu kuuntelemaan haastatteluja. Kun keskittyy lavan tapahtumiin, niin se ympäristö kuin katoaa taustalle. Kannattaa myös etsiä lava, jossa sattuu olemaan kiinnostavaa ohjelmaa myös peräjälkeen, niin voit jäädä paikoillesi istumaan ja odottamaan seuraavaa esiintyjää.

Ota kaveri mukaanjos mahdollista ja puhu ääneen mahdollisesta herkkyydestä hälinälle. Isommassa joukossa on myös tietty turvaa.

Olet kirjafanien ympäröimänä. Nää on sun jengiä ja olet oikeutettu osa kirjahulinaa. Yksin tai yhdessä, niin lähtökohtaisesti ympäristöön voi suhtautua ystävällisenä.

Tee mikä tuntuu sinusta hyvältä. Sinä tiedät miten selviydyt parhaiten ja haluan vain muistuttaa nauttimisen hälyn keskellä olevan mahdollista. 


Seuraavat kirjamessut ovatkin 20-vuotisjuhlamessut ja hälinää varmasti riittää. Tärkeää on kaikille muistaa, että ihmisiä on erilaisia ja joillekin hälinä voi olla aidosti vakava ongelma. Jos joku käyttää kuulokkeita, ei ota katsekontaktia tai välttelee kosketusta, voi osoittaa kunnioitusta antamalla tilaa. Odotan jo innolla seuraavia messuja ja niitä mahtavia hiljentymistaukoja.




Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:





Lokki - Kansallisteatteri

$
0
0

Kansallisteatteri - Lokki. Kuvassa Maria Kuusiluoma ja Miro Lopperi. Kuva Nelli Palomäki.

Anton Tšehovin Lokki (1896) nähdään Kansallisteatterin lavalla vahvana tulkinta. Teksti elää ajassa ja näyttelijät tekevät siitä jälleen omanlaisensa. Isot persoonat ottavat aaltomaisesti vuorollaan tilaa lavalla ja katsoja voi heittäytyä tunnetun klassikon maailmaan tietämättä silti ihan tarkkaan mitä tuleman pitää.

Kansallisteatterin pieni näyttämö on tumma ja kaikki on vähän vinksallaan. Katri Rentto on lavastajana tehnyt tarkkaa työtä. Puiset laiturit halkovat tilaa ja taustalla tikkaat eivät vie mihinkään. Kynttilät valaisevat tilaa tunnelmallisesti ja näytelmään uppoaa hitaan varmasti.

Kuva Tommi Mattila

Lokki on esitetty lavoilla ympäri maailma lukemattomia kertoja ja sen teemat ihmisten välisistä, oikullisista suhteista, vanhenemisesta ja taiteesta ovat niin ajattomia, että tämäkin moderni versio tulee jäämään vielä joskus historiaan. Uudet sukupolvet löytävät omat tulkintansa ja ehkä tämä kyseinen tulkinta jää kertomaan jotain meidän ajastamme.

Anne Rautiainen ainakin tekee teatteria aivan omanlaisellaan katsomuksella. Tämä käyttää näyttelijöitä niin, että jopa vertaus nukketeatteriin voisi olla paikoin oikeutettu. Hahmot liikkuvat tarkoin määritellyin tavoin, joka tekee kaikesta harkitun oloista. Näytelmä on niin sanotusti "hyvällä tavalla jäykkä".

Tämä ei tarkoita, etteivätkö näyttelijät pääsisi irrottelemaan. Asetettujen raamien sisältä tunnetta pursuaa runsain mitoin. Tästä todistuksena toimii Maria Kuusiluoma, jolle Irina Arkadinan rooli on täydellinen juhlistamaan 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Kuusiluoman luontainen ryhdikkyys ja kyky olemuksellaan viestiä tietynlaista tiukkaa määrätietoisuutta sopii Irinan rooliin, jossa kuitenkin täytyy löytyä se haavoittuvuus viimein ajan edetessä.

Kuva Tommi Mattila.

Aika ei ole hellä Lokin hahmoille. Nuori Konstantin Treplev ei saa kunnioitusta näytelmäkirjailijana äidiltään Irinalta ja Pjotr Sorin jo kompuroi vanhuuttaan. Vesa Vierikko näyttää taas Sorin hahmossa miten tämä kykenee tuomaan tiettyä komedian taustavirettä riutuvaankin hahmoon. Miro Lopperi Treplevin roolissa taas viimeistään vakuuttaa minut, että Lopperi on se seuraava suuri nimi, jota seurata teatterissa. Siinä on tietty taika, että pystyy tekemään jokaisen roolin tuoden siihen aina palasen itseään mukaan. Tämä yhdistää näitä eri sukupolven näyttelijöitä.

Kuva Tommi Mattila.

Kun taas näytelmässä nuoruus loppuu, syntyy sukupolvien välille entistä monimutkaisemmat suhteet. Tšehov ei kirjoita turhaa sanaa ja hahmojen välinen sisäinen myrsky tuntuu kasvavan näytelmän lähestyessä loppua. Rakkauden kohteet eivät mene tasan ja valtasuhteet kääntyvät. Epätoivo valtaa alaa ja ihmissuhteiden mahdottomuus ei tunnu olevan ongelma, johon löytyy inhimillisiä ratkaisuja.

Oli upeaa miten musiikki väritti näitä kaikkia tunteita. Emmi Parviainen laulamassa pianon päällä tulee jäämään ainiaaksi mieleeni ja rakastin kuulla muun muassa Nina Hageninääntä lavalta. Vielä kotonakin ovat soineet Historia de un amor ja Der wind hat mir ein lied erzählt.

Aksa Korttilan herkästi haavoittuva Nina ja Jussi Lehtosen Trigorin edustivat näytelmässä nuorta voimaa, joka välittyi näyttelijöiden kautta taidolla. Roolisuorituksia olisi helppo jäädä suitsuttamaan, mutta toki niitä on mahdoton välittää tekstin kautta.

Kuva Tommi Mattila.

Juuri teksti näytelmässä on elossa. Tšehov tulee varmasti olemaan teatterien vakionimiä vielä kaukaiseen tulevaisuuteen, mutta olen iloinen uusien sukupolvienkin pääsemisestä esiin. Yhä useampi klassikko voi olla naisen kirjoittama ja yhä useampi vaarallinenkin ajatus voi jäädä elämään teksteihin. Uudet tulkinnat eivät kerro vain meille modernista ajasta suhteessa entiseen vaan jättävät jälkensä myös tulevaan.

Kuva Tommi Mattila.

Lisätietoa esityksestä löytyy Kansallisteatterin sivuilta täällä. Suosittelen ennen näytelmää tutustumaan myös miten Lokki otettiin aikanaan vastaan. Aiheesta kerrotaan myös esityksen käsiohjelmassa.



Rooleissa
Aksa Korttila, Maria Kuusiluoma, Jussi Lehtonen, Esa-Matti Long, Miro Lopperi (TeaK), Pirjo Määttä, Mika Piispa, Emmi Parviainen, Taisto Reimaluoto ja Vesa Vierikko
Ohjaus ja sovitus
Anne Rautiainen
Suomennos
Jalo Kalima
Lavastus
Katri Rentto
Pukusuunnittelu
Saija Siekkinen
Koreografia
Jenni Nikolajeff
Valosuunnittelu
Ville Toikka
Äänisuunnittelu
Esa Mattila
Videosuunnittelu
Pyry Hyttinen
Naamioinnin suunnittelu
Laura Sgureva-Cox
Esitys nähty kutsuvieraana


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:






Koirat eivät käytä housuja

$
0
0

Koirat eivät käytä housuja: Mona (Krista Kosonen). Kuva: © Helsinki-filmi 2019.

Koirat eivät käytä housuja sijoittuu surun, fetissien, kaipuun ja vapautumisen tilaan. Se on suomalainen elokuva, joka osaa yllättää ja virkistävästi tuo esiin alakulttuurin ilman häivähdystäkään farssia. Tämä on vaikuttavaa.

Koirat eivät käytä housuja on saanut kiitosta ja palkintoja jo lukuisilta festivaaleilta ja se esiteltiin ensimmäistä kertaa Cannesissa ja se on esitetty muun muassa Karlovy Varyn, Toronton, Busanin ja Lontoon kansainvälisillä elokuvajuhlilla, mutta varsinainen ensi-ilta koittaa tosiaan vasta nyt.

J-P Valkeapään ohjaama elokuva kertoo vaimonsa kuolemaa surevan Juhan ja domina Monan suhteesta. Juha on jäänyt tilaan, jossa ympäristö ei enää tunnu niin voimakkaalta kuin edesmenneen vaimon muisto. Työ, treffailu ja etenkin oma tytär eivät saa tarvittavaa huomiota kun Juha yrittää epätoivoisesti päästä vaimonsa luo.

Koirat eivät käytä housuja: Juha (Pekka Strang) ja Juhan vaimo (Ester Geislerovà). Kuva: Ilze Vanaga © Helsinki-filmi 2019.
Tämä löytää pelastukselta tuntuvan keinon kun Monan kuristuksessa. Hapen kadotessa Juha tuntee pääsevänsä tavoitteeseensa. Surun ja seksin välimaastossa Juha ja Mona ylittävät rajoja, joita normaalissa BDSM-suhteessa ei yleensä ylitetä ja pian tulee selväksi, että pelastus voi olla vaarallista.

Pekka Strang oli Valkeapään valinta, koska tämä osoitti Tom of Finland -elokuvassa pystyvänsä esittämään suuria päänsisäisiä tapahtumia pelkästään kasvoillaan. Tämä on Koirat eivät käytä housuja -elokuvan suuri vahvuus.

Jos Juhan rooli olisi jäänyt yksiulotteiseksi, niin katsoisimme tarinaa, jossa jonkun vaimo kuolee, tätä kuristetaan ja saisimme jonkin puolivillaisen kuoleman ja seksin yhdistävän metaforan. Nyt iso osa tarinaa avautuu juuri Strangin kasvojen kautta ja hahmo kykenee olemaan uskottava sen toisen vahvan roolin vastavoimana.

Koirat eivät käytä housuja: Juha (Pekka Strang). Kuva: © Helsinki-filmi 2019.

Krista Kosonen Monan roolissa niin ääripäissä liikkuva hahmo, että on uskomatonta miten vähäeleisesti Kosonen onnistuu tuomaan kaiken pinnalle. Mona on kova hahmo, jossa on jotain rikki. Tämä sanoo, ettei pidä "tavallisista jutuista" ja olen hyvin kiitollinen, ettei hahmosta yritetty repiä irti jotain sisäisätä tavallista tyttöä, joka nyt sitten kuitenkin tykkää joistain tavallisista jutuista.

Kaikki rakkaus ei maistu vaniljalta ja jotkut ihmiset pystyvät elämään omana itsenään vaikka sitten varjoissa. Kosonen haki rooliinsa tukea aidolta Dominalta ja lopputulos on jotain autenttisen oloista, mutta päällimmäisenä on aina Monan oma persoona. Ei mikään päälleliimattu idea ruoskaa heiluttavasta Dominasta.


Juhan tytärtä esittävä Ilona Huhta ja treffikumppania esittävä Oona Airola jäävät tarinassa jotenkin sivuun, mutta ovat hyvin todellisia hahmoja, joille on annettu tilaa olla isoja persoonia. Samoin Jani Volasen esittämä työkaveri jää lähinnä heijastelemaan Juhan tuntoja, mutta tuo samalla koomisen vireen elokuvaan.

Tämä vire jatkuu läpi tarinan ja saavuttaa absurdejakin muotoja, jotka ovat tarpeellisia luomaan kontrastia surulle. Elokuvaa katsoessa huomaa välillä nauravansa todella oudoille asioille ja se tuntuu hyvälle.

Koirat eivät käytä housuja: Juha (Pekka Strang) ja Pauli (Jani Volanen). Kuva: © Helsinki-filmi 2019.

Tarina saavuttaa premissiänsä syvempiä tasoja ja täyttää ne odotukset, joita kuristaen tuo yleisölle. Olen harvoin ollut niin tyytyväinen elokuvan loppuratkaisuun kuin nyt. Siinä Kosonen ja Strang tuovat esiin jotain niin aitoa, että poistuin lehdistönäytöksestä oudossa tilassa. Tämä kuitenkin täytyy vain kokea itse, enkä halua paljastaa mitään etukäteen.

Elokuvan sävy on tumma ja jokainen yksittäinen ruutu toimii itsenäisesti. Valolla ja varjolla leikitellään paljon ja Pietari Peltolan kuvaus on näkemyksellistä ja tarinaa tukevaa. Luulen, että tulen katsomaan elokuvan uudestaan ihan vain keskittyen siihen miten se toimii kuvien tasolla.

Koirat eivät käytä housuja: Mona (Krista Kosonen) ja Juha (Pekka Strang). Kuva: © Helsinki-filmi 2019.

Koirat eivät käytä housuja tuo esille alakulttuureja normalisoiden niiden ulkoisia tunnusmerkkejä. Se tulkitsee todella kipeitä aiheita epätavallisin keinoin ja näin sanoo, että on tunteita on ok käsitellä monella tapaa. Se ei kerro miten vältytään rikkomasta rajoja siinä prosessissa, mutta ei sillä ole velvollisuuttakaan.

Lopulta kyseessä on poikkeuksellinen tarina, joka on toteutettu tyylillä, ajatuksella ja hyvin kauniisti. Tämän vuoksi suosittelen näkemään elokuvan teatterissa vaikka kotimainen elokuva ei ehkä yleensä kiinnostaisikaan.

Kososen voi nähdä parhaillaan myös Tottumiskysymys -elokuvassa ja Strangin näytelmässä Täydellinen lauantai.

Koirat eivät käytä housuja: Mona (Krista Kosonen). Kuva: Ilze Vanaga © Helsinki-filmi 2019.



Ohjaus:J-P Valkeapää
Käsikirjoitus:J-P Valkeapää, Juhana Lumme
Näyttelijät:Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta, Jani Volanen, Oona Airola
Tuottajat: Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov
Kuvaus: Pietari Peltola
Leikkaus: Mervi Junkkonen
Musiikki: Michal Nejtek
Lavastussuunnittelu: Kaisa Mäkinen
Pukusuunnittelu: Sari Suominen
Maskeeraussuunnittelu: Aija Beata Rjabovska
Äänisuunnittelu: Micke Nyström
Tuotanto: Helsinki-filmi


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




Osamu Tezuka - Mangan jumala - Tampereen taidemuseo

$
0
0

Osamu Tezuka: Astro Boy. © Tezuka Productions

Osamu Tezuka on japanilaisille samalla tavalla tuttu nimi kuin länsimaalaisille vaikka Disney. Tampereen taidemuseo esittelee tämän modernin mangan isän perintöä laajasti ja hauskalla tavalla.

Tampereen taidemuseo esittelee kellaritasossa Mangamania! -näyttelyn, jossa on helppo tutustua Mangan historiaan ja nykyisyyteen Tezukan näyttelyn tueksi. Erilaiset tyylilajit, cosplay ja muu oheiskulttuuri tulevat tutuksi ja samalla voi vaikka itse kokeilla taitojaan piirustuspisteellä.


Osamu Tezuka (1928 - 1989) on modernin mangan perustaja, jonka ensimmäinen museonäyttely euroopassa on hämmästyttävästi vasta tämä Tampereen taidemuseon näyttely. Näyttely sisältää noin 200 originaaliteosta Atom-robotista Princess Knightiin.


Katsushika Hokusai käytti termiä manga jo vuonna 1814, mutta nykymuotoinen manga syntyi vasta maailmansotien jälkeen. Sen vaikutukset näkyivät laajasti Japanissa, mutta vähitellen myös länsimaissa. Näyttelyä kiertäessä tulikin väistämättä mieleen, että Disneyn voidaan sanoa olevan paljon velkaa Tezukan perinnölle.

Toinen maailmansota vaikutti Tezukaan ja tästä tuli pasifisti, jonka töissä näkyy humanistiset aatteet. Hahmot ovat monipuolisia yksilöitä ja tarinoissa on usein hyvinkin näkyvää kantaaottavuutta. Tämän töiden myötä sarjakuva alettiin nähdä taidemuotona, joka ylitti pelkkiä viihteellisiä arvoja. Mangasta tuli samalla myös aikuisten kuluttamaa taidetta.

© Tezuka Productions

Tezuka oli uskomattoman tuottelias taiteilija ja tämä piirsi yli 700 mangasarjaa. Syöpään menehtyneen taiteilijan viimeset sanat olivat ”Kertakaikkiaan, antakaa minun tehdä töitä”. On siis selvää, että Tampereen näyttely raapaisee pintaa, mutta se tehdään hyvin. Tärkeimmät teokset tuntuvat olevan esillä ja myös Tezukan vaikutus animeen tuodaan vahvasti nähtäville. Tämän tilille jäi 70 animaatioelokuvaa.


Mangojen tarinat ovat moniulotteisia ja tarinankaaret kehittyvät pitkien aikojen ajan. Niihin voi uppoutua kokonaisina maailmoina ja se minua kiinnostaa Tezukan töissä. Tämä on onnistunut luomaan lukuisia kokonaisia mytologioita, joka on kunnioituksen arvoinen elämäntyö kelle tahansa.

Osamu Tezuka © Tezuka Productions

Näyttelyssä on erityisen nautittavaa se, että nyt on helppo saada lapset mukaan museoon. Oman teinin kera pystyin kertomaan mitkä hahmot olivat tuttuja omasta lapsuudesta ja teini pystyi kertomaan mitkä olivat tuttuja omastaan.

Mangan ja animen ympärille on muodostunut vahva yhteisö ja näyttely samalla heijastelee sen historiaa. Tezukan uran aikajana löytyy näyttelyn seinillä erittäin laajasti dokumentoituna ja sitä tarkastellessa on mielenkiintoista pohtia miten paljon yhden ihmisen ajatukset ovat vaikuttaneet kokonaiseen kulttuuriin.


Lisätietoa näyttelystä löydät Tampereen taidemuseon sivuilta täällä. Näyttelyn teokset vaihtuvat 12.11.2019, jolloin jo näyttelyssä käyneiden kannattaa siis tehdä uusi reissu museoon.


Käy klikkaamassa seuraa:




Mieliala – Helsinki 1939–1945

$
0
0


Kuullessani ensimmäistä kertaa Mieliala-näyttelystä, ajatukseni oli, että eikö se sota olisi jo hiljalleen käsitelty loppuun, mutta Mieliala pääsi yllättämään. Kyseessä on kirjaimellisesti ennennäkemätön kurkistus tavallisten ihmisten tuntoihin. Siihen inhimilliseen osaan sodasta, joka kiinnosti jo ajan valtaapitäviä.

Mieliala – Helsinki 1939–1945 on HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon ensimmäinen yhteistyö. Sen kuraattorina toimi Anna Kortelainen, jonka näkemys kulttuuriseen historiaamme on poikkeuksellinen. Tämän töihin suosittelen tutustumaan laajemminkin.

Anna Kortelainen esittelee Hakasalmen huvilan näyttelyä

HAM:issa näemme miten ihmisten tunnetilat heijastuvat ajan kuvataiteilijoiden taiteessa. Teokset on ripustettu mielenkiintoisesti kuin juuri pakkausvaiheessa turvaan vietäväksi. Se korostaa teosten esineellistä ja siksi mahdollisesti tuhoutuvaa arvoa. Taidetta varjeltiin sodan aikaan, kuten populaarikulttuurista voi muistaa vaikka The Monuments Men -elokuvasta. Suomessa pakattiin jopa Kolmen sepän patsas ja kuljettiin turvaan odottamaan sodan loppumista.

HAM Helsinki

HAM:issa tarkastellaan myös vuoden 1943 suomalasten naistaiteilijoiden vientinäyttelyä Berliiniin, saksalaisen rintamataiteen näyttelyä Ateneumissa ja Messuhallin sotasaalisnäyttelyä. Kaikki tapahtumia, jotka ovat jätetty hyvin vähälle huomiolle historian muistamisessa.

Eric Vasström: Kaisaniemenkatu, 1944 © Kuva: HAM/Maija Toivanen

Hakasalmen huvilassa taas näemme miten evakuoinnit vaikuttivat mielialaan Helsingissä. Näyttely tuo esille tuntoja, joita on helppo lukea nykyajan uutiskuvasta erilaisista poikkeustiloista kärsivillä alueilla.




Evakkoon mukaan lähteneitä esineitä. Ikkunat on sirpalesuojattu teipillä ajan mukaisesti.

Huvilassa on tarkastelussa sotasairaalat ja kuudenkymmenenviiden päivän pommitusten vaikutus Helsingissä. Eräs mielenkiintoisimmista seikoista on kuitenkin Vuorikadulle toimineen mielialatiedustelun toimiston esittely.

Mielialatiedustelu toteutettiin helsinkiläisten siviilien toimin. Tavalliset ihmiset järjestöistä ja työpaikoilta raportoivat ihmisten tuntoja. Maitokauppiaasi saattoi salaa merkitä ylös ajatuksiasi ja nämä arkistot paljastettiin nyt ensimmäistä kertaa julkisesti.

"Sota voitetaan, mutta kaikki muu menetetään."

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös sen kanssa samaa nimeä kantava kirja, johon todella suosittelen tutustumaan. Tammen julkaisema teos on itsenäisesti aikaa hienosti kuvaava teos ja tukee näyttelyitä.


Kirjassa Kortelainen kirjoittaa miten mieliala on nykyään yksilön omaa aluetta, kun sota-aikana se oli hyvässä ja pahassa yhteisöllinen. Yhtenäinen mieliala ei kuitenkaan aina ollut. Vuoden 1939 intiaanikesää seurasi niin sanottu hermosota.

Suomi ei taipunut Neuvostoliiton vaatimuksiin ja oikestolaisen väestönosan tuntemukset voisi tiivistää iskulauseeseen "ei tuumaakaan". Työväenluokan epäluulo porvaristoa kohtaan oli kuitenkin edelleen voimakas, mutta myöskään oikeiston ajatusmaailmaan ei sopinut kuva isänmaallisesta työläisestä.

Kun Helsinki alkoi tyhjentymään syksyn mittaan ja "evakko" yleistyi kuin uudissanana, mielialoista alettiin etsiä toivottomuuden ja pessimismin sävyjä. Muu Suomi tarkkaili mitä Helsingissä tapahtuu kun puistoihin kaivettiin sirpalesuojia, ikkunoita teipattiin ja opeteltiin väestönsuojausta. Näytti kuin eliitti pakenisi uppoavasta laivasta.

Kun marraskuun lopussa sota syttyi, niin mieliala oli fatalistinen. Näyttelyssä on kuva ihmisistä laskeutumassa Esplanadin puiston sirpalesuojaan ja se kuvaa hyytävästi tunnelmia. Tuosta päivästä alkoi se kansakunnan kertomus, jota toistamme vielä tänä päivänäkin aina uudestaan.

Talvisodan ensihälytys Esplanadilla 30.11.1939 kello 9. © SA-kuva

Tiedotusvälineiden ei tarvinnut käyttää voimakasta propagandaa, sillä valtaosa väestöstä antoi jo tukensa puolustutaistelulle ja tärkeämpää olikin saada kuva muihin maihin siviileihin kohdistuvasta pommituksesta. Vihollisesta kuitenkin käytettiin jo halventavia nimityksiä myös sosiaalidemokraattisessa lehdistössä äärioikeiston lisäksi. Yleinen mieliala ohjasi enemmän tiedotusta kuin päinvastoin.

Ihmisten palaillessa kaupunkiin kulttuurin merkitys nousi. Kirjallisuus ja elokuvat nousivat tärkeään asemaan kun etsittiin hetkittäistä pakoa todellisuudesta. Toisaalta pimennetyssä kaupungissa myös naisia kohtaan tehty ahdistelu nousi ongelmaksi ja tämä vaikutti osaltaan mielialaan eikä sopinut jaettuun tarinaan yhteishengestä.

Äiti ja lapsi Kallion pommituksesta selviytyneinä 9.7.1941. © SA-kuva

Välirauha
(termi, jota sensuurista huolimatta käytettiin välillä jo ennen jatkosodan alkamista) toi mukanaan surua, pettymystä ja suuttumusta ja kovat rauhan ehdot järkyttivät. Kun mielialoja oli aiemmin kalastellut Maan Turva -järjestö, niin 1940 uudeksi salaiseksi tarkkailuorganisaatioksi perustettiin Suomen Aselveljien Työjärjestö eli SAT, jonka jäseniä kehotettiin osallistumaan mahdolisimman useaan järjestöön, yhdistykseen ja kahvipöytään. Toukokuun lopussa 1941 koko maassa toimi jo 10 424 solukon jäsentä ja apulaisia.

Mielialoja tarkkailtiin, mutta niihin pyrittiin myös vaikuttamaan. Vasemmiston mielenosoituksiin kehotettiin levittämään torjuvaa suhtautumista ja tuli levittää asukkaille huhuja kuten että ne olisivat "idän" järjestämiä. Erään korttelin päämiehen ohjeistuksessa luki esimerkiksi näin:

""Luotettavien kansalaisten" maitokaupoissa, saunoissa, ravintoloissa, työpaikoissa ja omankin perheensä keskuudessa levittämät huhut ja tyytymättömyydenilmaukset muokkaavat maaperää vihollisemme myrkkykylvölle. Kansalaisvastuunamme on saada ympäristömme tajuamaan, että vaikeuksista huolimatta olemme selvinneet sodan jaloista sittenkin yllättävän hyvin. Onhan meillä vielä jäljellä vapautemme, leipää riittää jne. Optimisti näkee juuston, pessimisti vain reikiä. Kumpi on lähempänä totuutta?"
Hiljalleen otteet kovenivat ja mielialatiedustelu toimi eräänsaisena informaatiosodan välineenä kommunisteja kohtaan. Niin todellisia kuin kuvitteellisiakin. Myös Valpon vaikutus näkyi toiminnassa. Kommunisteiksi epäillyille läheteltiin uhkauskirjeitä ja välillä käytiin jopa henkilökohtaisesti kovistelemassa. Samoin joitain kulttuuritilaisuuksia ja kokouksia estettiin jos niitä epäiltiin kommunistiseksi peitetoiminnaksi.

Lapsen näkemys yöllisestä hälytyksestä vuonna 1944

Jatkosodan alkaessa SAT:n rivit hiipuivat ja nämä saivat joidenkin ihmisten kesken nimen "satiaiset". Valtion Tiedoituslaitos piti toiminnan liikkeessä ja uutta järjestöä kutsuttiin nimellä Vapaus Isänmaa Aseveljeys -organisaatio eli VIA. Nyt kansalaisten mielenmaiseman raportointi sai entistä tärkeämmän roolin.

Vuorikatu 22:n ovessa luki peitenimenä "Uusi kirjeenvaihtoyhdistys" ja siellä mielialaraportteja käytiin läpi. Järjestössä oli ehkä lukuisia jäseniä, mutta kaikki eivät edes tienneet missä olivat todellisuudessa mukana, eikä jäsenten välillä ollut juuri keskinäistä yhteydenpitoa.

Vaikka kotirintaman toiminta oli todella riippuvaista naisten tekemästä työstä, niin VIA koostui lähes yksinomaan miehistä. Kun naisia viimein otettiin mukaan toimintaan, perustettiin ajan hengen mukaisesti erikseen naisverkosto ja näiden tehtävänä oli erityisesti levittää "positiivisia huhuja".

Mielialojen tiedustelu loppui 1944 alkuun mennessä. Salainen järjestö päätettiin painaa unohduksiin ennen sodan päättymistä ja viimein päivää ennen valvontakomission saapumista Helsinkiin VIA:ssa pakattiin asiakirjoja sinkkiarkkuun. Arkku haudataan ja sovitaan, ettei asiasta puhuta kenellekään. Eikä puhuttukaan ennen kuin nyt. Onneksi osa arkistosta oli selvinnyt arkussa läpi vuosien.

Taide-elämä Helsingissä oli sotavuosina yllättävän vilkasta vaikka taiteilijoita oli rintamalla, materiaaleista oli pulaa ja kansainväliset yhteydet olivat poikki.

Helene Schjerfbeck: Kahvilassa, 1940 © Kuva: HAM/Hanna Kukorelli

Tärkeimmät taide-aarteet oli evakuoitu ja julkisia veistoksia suojattiin laudoituksin tai kuljetettiin turvaan. Helsingin Sanomat kuvaili 6.4.1945 veistosten palauttamista:

"Vasta sitten, kun Sepät, Dianat, Kullervot ja Topeliuksen tytöt seisovat tutuilla paikoillaan ja Aleksis Kivi mittailee miettiväisin katsein Rautatientorin hälinää, voi tuntea, että meillä on todella rauha - ja ehkä pian muuallakin."

 Inflaation pelko sota-aikoina yleensä piristää myös taiteen myyntiä ja näin kävi myös Suomessa. Samoin kirjallisuutta painettiin ennätyksellisen paljon ja WSOY:n kirjakulttuuria esitellyt juhlanäyttely pidettiin Taidehallissa 1943. Tämänkaltaiset kirjanäyttelyt olivat tavallaan nykyisten Kirjamessujen edeltäjiä.

Ainoat kansainväliset näyttelyt järjestettiin natsi-Saksan kautta, koska taidekenttä ei voinut olla tuona aikana epäpoliittinen vaan noudatti Suomen virallista ulkopoliittista linjaa. Taidemaailmassa vaikuttivat sodan aikana karelianismin uusi aalto, asevelinäyttelyt Saksasta, itse sotatilanteen heijastuminen taiteeseen ja lopulta välirauhan jälkeen vuoden 1944 - 1945 neuvostonäyttelyt.

Jälkimmäisissä yleisö pääsi viimein näkemään sensuroimattomana natsi-Saksan tekemiä hirveyksiä. Puhtaan propagandan lisäksi esiteltiin Neuvostoliiton poliittista julistetaidetta, joka on taiteellisesti hyvin korkeatasoista. Nämä näyttelyt ovat kuitenkin sivuutettu Taidehallin ja Ateneumin historiankirjoituksissa niiden kiusallisen luonteen vuoksi. Maija Koskinen kirjoittaa Mieliala -kirjassa:

"Poliittisten näyttelyiden unohtamiseen liittyy muistin politiikka. Vaikeita, häpeällisiä ja traumaattisia asioita unohdetaan sekä tietoisesti että tiedostamatta. Hävitty sota, menetetty Karjala ja yhteistyö natsi-Saksan kanssa olivat asioita, joita oli vaikea sovittaa Suur-Suomea havitelleen Suomen sotapropagandan luomaan kuvaan kunniakkaasti itseään puolustaneesta kansakunnasta. Sodan jälkeisinä vaaran vuosina suhteista natsi-Saksaan ei ollut viisasta puhua eikä niitä kannattanut muistella. Neuvostonäyttelyiden esittäminen koettiin puolestaan nöyryyttävänä, ja niihin liitynyt pakottava elementti oli taidekentällä vierasta. Rähmälläänolo Neuvostoliiton edessä on Suomessa yhä avoin haava ja kansallinen trauma, jota ei ole käsitelty suomalaisella taidekentälläkään."
Laudoilla ja öljykankaalla sirpalesuojattu Kolmen sepän patsas maaliskuussa 1940. © SA-kuva

Näyttely tuo uuden näkökulman
historiaamme, mutta myös suuremman ymmärryksen mielialojen vaikutuksesta poikkeustilanteissa. Informaatiovaikutus ei ole hiipunut vaan nimeomaan kasvanut nykyaikaan tultaessa.

Kokonainen sukupolvi asetti itsensä kertomukseen, jonka puitteet sota-aika asetti. Samalla tavalla yhdistämme nykyään itsemme suuriin tapahtumiin ympärillämme ja luomme yhteistä mielialaa ja yhteistä kertomusta. Emme kuitenkaan ole immuuneja yritykselle vaikuttaa tuohon narratiiviin eri tahojen toimesta. Kortelainen kirjoittaa:

"Monesta mielialatiedustelun ja -vaikuttamisen lajista voi edelleen kysyä: tuntuuko tutulta? Epäluulon ja luottamuksen välinen taistelu, kansan jakautuminen kahtia tai linnoittautuminen erilaisiin kupliin, poliittinen mielipidevaikuttaminen, trollaus ja käyttäjätietojen kalastelu sosiaalisessa mediassa, siviilitiedustelu: onko mikään perimmiltään muuttunut? Olemmeko sota-ajan siviilien lailla osallisia hermosodassa, informaatiosodassa, henkien taistelussa?"

Lisätietoa näyttelystä löydät HAM Helsingin sivuilta täällä.  Kirjaa löytyy myytävänä näyttelyn yhteydessä ja siitä löydät lisätietoa täällä. HAM Helsinkin ja Hakasalmen huvila sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan ja suosittelen kokemaan molemmat näyttelyt ydellä kertaa jos vain mahdollista.

Mieliala -kirjan tekijöitä



Anna Kortelainen, Hanne Selkokari, Maija Koskinen, Marika Honkaniemi, Tuomas Tepora, 2019, Mieliala – Helsinki 1939-1945, Tammi, arvostelukappale


Käy klikkaamassa seuraa:






Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti - Lauri Rikala

$
0
0



Lauri Rikalan Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti on runokirja, jossa tarkastelun kohteena on aikamme, ihminen ja näiden välissä oleva yksinäisyys. Jyväskyläläinen Rikala on julkaissut aforismeja ja runoja Nuoressa Voimassa, Lumoojassa ja aforismiantologioissa ja tältä on julkaistu aiemmin teos Lopullinen kukka (2013).

Tämän teoksen lukeminen tuntui helpolta. Ei niin, että se olisi liian yksinkertainen vaan koin saavani alituisesti syviä ymmärryksen kokemuksia. Teksti selitti maailmaa minulle.

"Ääniaallot pommittavat niin kauan että syntyy korva joka kuulee. Äänet kokevat tulla kuulluksi."

Se avasi maailmaa kuvittamalla sitä suoraan mieleeni.

"Lintu avaa taivaan lennollaan sen halki."

Runot ovat aforistisia ja osittain tuntuvat myös elämäkerrallisilta.

"Olen täyttänyt neljäkymmentäkolme vuotta.Vai jäikö osa sittenkin tyhjiksi?"

Kuolemaa ei voi integroida osaksi minuutta."

Niissä on viisautta, joka tuntuu autenttiselta. Ne ovat kuin elämänohjeita, jotka ovat räätälöityjä nykypäivään sopiviksi.

"Pidätä oikeutesi olla huonompi kuin aikaisemmin."

Viisaus on kuorrutettu aivan huumorilla, joka on osattava lukea tekstistä. Se auttaa ongelmallisenkin viestin sisäistämisessä.

"Tunnemme itsemme huonosti, koska olemme niin vähän yhdessä."

Runot soljuvat yksityisestä yleiseen. Kieli on kaunista ja se ajatus kielen takana vielä kauniimpaa. Ajatukset ovat oivaltavia ja tavallaan melkein varoittavia ja ohjaavia.

"Musta halu onneen. Sen varaan voisi rakentaa joukkoliikenteen."

Se yksinkertaisuus on kuitenkin ajatusten voima. On hämmentävää miten joku voi tiivistää ajatuksensa niin kirkkaasti.

"Elämä on matka vihollisen maaperälle."

Teosta lukiessa se tuntuu puhuvan juuri minulle. Toisaalta:

"Anna mille tahansa säkeelle tulkinta,
ja kaikki sen jälkeen alkaa merkitä."

Osat jumalasta tuntuvat kiusallisilta. En tiedä miksi. Välillä taas pelkään, että teos on turhan pessimistinen, mutta oikeastaan se haluaa vain näyttää valoisampia reittejä myös pimeyttä näyttäessään.

"Koska kuolema tuntuu niin kauhealta,täytyy elämään olla piilotettu jotaintodella ihanaa."

Runous kommentointina ajasta tuntui herkulliselta. Kaikki ajatukset eivät ole niin suoraviivaisia kuin lainauksistani voisi olettaa, mutta myös ihmiset, joille runous on ehkä vieraampaa, saavat tästä varmasti paljon irti.

Lainauksista puheen ollen. Haluan vielä viimeisen tuoda tähän esille. Se kuvaa mielestäni yksinkertaisesti kirjan tavoitetta näyttää yhteiskunta ontuvana rakennelmana ja tavoitteena, jota kohtaan sokeasti kuljemme, oikeastaan tietämättä miksi.

"Tavallisuus vaatii erikoisponnisteluja."


Lauri Rikala. Kuva: Olli-Pekka Tennilä

Lisätietoa kirjasta löytyy Poesian sivuilta täällä. Tuo Poesian katalogi on muutenkin aikamoinen ja suosittelen tutustumaan siihen laajemminkin. Ja lukekaa runoja!



Lauri Rikala, 2018, Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti, Poesia


Kannattaa seurata:





Rakkauden päätös - Kansallisteatteri

$
0
0

Rakkauden päätös. Kansallisteatteri. Katariina Kaitue. Kuva Tommi Mattila

Kävin juuri läpi omaa blogia ja kaikkia tämän vuoden näytelmiä, joita olen käynyt katsomassa. Siellä oli paljon hyvää, mutta eilinen Rakkauden päätös nousee Medusan huoneen rinnalla sinne tämän vuoden parhaimpiin esityksiin.

Rakkauden päätös (Clôture de l’amour) on tunnetun ranskalaisen ohjaajan Pascal Rambertin kirjoittama näytelmä, joka kantaesitettiin Avignonin teatterifestivaaleilla vuonna 2011. Useita palkintoja voittanut näytelmä nähdään Kansallisteatterissa Rambertin itsensä ohjaamana.

"On tyhjä näyttämö.
On rakkaus, joka on mennyt rikki.
Ovat mies nimeltä Timo ja nainen nimeltä Katariina, rakkaudessa haavoittuneet."

Kuvassa Katariina Kaitue ja Timo Torikka. Kuva Tommi Mattila.

Näytelmä ei ala. Katariina Kaitue ja Timo Torikka vain saapuvat tyhjälle näyttämölle. Nämä eivät pääse piiloutumaan edes roolinimien taakse vaan ovat Katariina ja Timo. Näin on tehty jokaisessa Rakkauden päätöksen versiossa. Näyttelijät esiintyvät omilla nimillään.

Näytelmän alkaminen tarkoittaa yleensä jonkin rajan asettamista, jossa tiedostamme lavalla tapahtuvien asioiden kuuluvan aivan erilliseen aikaan ja tilaan. Tuo raja on häilyvä ja on epäselvää miten näyttelijät jäävät nyt sen reunalle.

Kuvassa Katariina Kaitue ja Timo Torikka. Kuva Tommi Mattila.

Välittömästi käy selväksi, että Katariinan ja Timon suhde päättyy. Se käy selväksi Timon julistuksella, joka jatkuu niin yksityiskohtaisella selostuksella tunteista, ajatuksista, muistoista, katkeruudesta, tulevaisuudesta, toiveista ja kaikesta kuonasta mitä pään sisälle on kasaantunut, että on kuin olisi jäänyt poikkeuksellisen ison aallon alle.

Katariina jähmettyy paikoilleen kun Timo puhuu. Edes tämän kasvoja ei oikein näy hiusten takaa ja tunteet voi lukea tämän ruumiin tavattoman herkistä muutoksista. Timo vain puhuu edelleen. Puheen tarkoitus on myös hiljentää Katariina, asettaa tähän valtaa, Timo hakkaa rintaansa ja huutaa omaa tuskaansa.

Kuvassa Katariina Kaitue ja Timo Torikka. Kuva Tommi Mattila.

Näytelmä on
pohjimmiltaan dialogi, mutta koostuu kahdesta monologista. Timo ei vaikene ennen kuin näyttämöä tarvitsee toinen ryhmä hetkeksi aikaa. Tätä tapahtumaa seuraa jotain, mitä en halua kertoa. Hyvin yksinkertainen kohtaus vinouttaa hetkeksi näytelmän rytmin ja siinä on jotain niin voimakasta, että tunnen kylmät väreet edelleen muistellessani sitä. Mutta niin yksinkertaista.

Katariina puhuu. Kaikki se ruumiissa näkynyt sanoma muuttuu esipuheeksi ja Kaitueen esittämä raaka voima saa uudet väreet kulkemaan omassa kehossa.

Kuvassa Katariina Kaitue. Kuva Tommi Mattila.

Timo kuuntelee, häpeää, vihaa ja ehkä katuukin. Katariina vapautuu, hyökkää, ottaa vastaan sen sodan kielen, jonka Timo asetti. Siitä on kyse. Sotatilasta, sanojen väkivallasta.

Kaksi ihmistä vuorotellen käyvät läpi vuodet toistensa kanssa. Niin menneet yhdessä kuin tulevat erikseen. Toisten ruumiista luovutaan, yhteisistä asioista luovutaan. Hyökätään toisen sisäistä elämää kohtaan. Onko toisella edes mitään millä korvata se kaikki mitä oli? Ehkä toivotaan, ettei ole. Eron hetki tuo halun voittaa toinen. Sodassa voitetaan.

Haluaisin muistaa kaiken mitä puhuttiin, haluaisin lukea tämän kaiken uudestaan pian tai käydä uudelleen katsomassa näytelmän. Tämä näytelmä oli tekstin juhlaa.

Kuvassa Katariina Kaitue ja Timo Torikka. Kuva Tommi Mattila.

Ranskassa kirjallisuus ja teatteri ovat lähempänä toisiaan kuin Suomessa. Näytelmä saa olla tekstin tulkintaa. Rakkauden päätös tekee tämän niin tyylikkäästi ja näennäisen yksinkertaisesti. Yksinkertaisesti koska näytelmälle asetetaan tiukat raamit niin tekstin, ympäristön, aiheen, ajan kuin muodonkin suhteen. Tarkoin harkittu kokonaisuus on kuitenkin pohjimmiltaan sen tekstin varassa, jonka pystyy vain itse käymään kokemassa.

Torikka on työskennellyt Ranskan teatterimaailmassa 12 vuotta ja esitti siellä halunsa Rambertille kääntää tämä näytelmä suomeksi. Onneksemme Rambert näki mitä tarjottavaa sekä Torikalla että Kaitueella oli näytelmälle.

Kuvassa Pascal Rambert, Timo Torikka ja Katariina Kaitue. Kuva Tommi Mattila.

Julkinen teatteri Ranskassa on usein farssia ja yksityisellä puolella taas tehdään taiteellista teatteria. Meillä taas vierailevia, ulkomaalaisia ohjaajia näkee harvoin. Olen iloinen, että Suomessa näemmä tämän tasoista teatteria nyt kansallisessa teatterissa. Torikka kirjoittaa:

"Virtaaminen sisään ja ulos, vaikuttaa ja tulla vaikutetuksi. Se on pitkällä tähtäimellä teatterin elinehto. Se, että Pascal on ollut avoimen utelias kaikenlaisen teatterin suhteen selittää varmaan osittain Rakkauden päätös -näytelmän menestystä kansainvälisesti. Näytelmässä on jotain, mikä hengittää kaikilla kielillä kulttuuritaustasta riippumatta. Tekstillä on aivan erityinen laatu; se on yhtä aikaa kohotettua ja arkista, julmaa ja runollista ja samalla äärimmäisen tunnistettavaa. Se näyttää meidät rakkauden raapimat myös koomisessa valossa."

Lisätietoa esityksestä löytyy Kansallisteatterin sivuilta täällä. Ompun blogissa näytelmä sai arvion helvetin hyvä. Suosittelen myös jatkamaan ranskalaista teemaa toisessa Kansiksen näytelmässä Ihmisen ääni.

Rooleissa Katariina Kaitue ja Timo Torikka 

Ohjaus ja suunnittelu Pascal Rambert 
Suomennos Timo Torikka 
Dramaturgi Eva Buchwald
Esitys nähty kutsulipulla




Kannattaa* seurata:





*ei ehkä kannata

Voita liput pelimessuille!

$
0
0



Gamexpo 2019 järjestetään taas Helsingin messukeskuksessa 15.11. - 17.11. Samalla voi osallistua GoExpo Winter -messuille. Pelimessuista on ehtinyt tulla jo itselleni perinne ja tänäkin vuonna kulkuni suuntaa sinne. Jos haluat itsellesi pari lippua messuille, niin osallistu Lukupinon arvontaan!



Kilpailu järjestetään Facebookissa ja löydät sen Lukupinon sivuilta täällä.




Nuo GoExpo messut ovat myös iso tapahtuma, joka pyörii ilmeisesti matkailun ja talviurheilun ympärillä. Siellä minulle hieman harmaalla alueella siis. Pelimessuilla taas on kaikkea siihen kulttuuriin liittyvää, joista olen kyllä osasta myös tippunut jo kärryiltä.

Ne vanhat arcade-koneet, pelimusiikki, paneelikeskustelut ja Cosplayn SM-kisat ainakin kiinnostavat tänä vuonna. On myös jännä nähdä miten erilaiset peliturnaukset järjestetään livenä ja miten se pelaaminen on sellaisella levelillä mistä ei itse nuorisolaisena vielä tiennyt mitään.

Miinaharavassa haastan kyllä kenet vain edelleen.

Mut menkäähän osallistumaan kilpailuun ja käykää tykkäämässä Lukupinosta Facebookissa, niin saadaan sinnekin vähän lisää kulttuuripulinaa aikaiseksi.



Lauren Graham - Talking as Fast as I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls

$
0
0


Lorelai Gilmore on hahmo, joka jäi elämään. Tiedän useita ihmisiä, jotka pahan päivän sattuessa laittavat Gilmoren tytöt pyörimään noin sadannen kerran ja paluu Stars Hollown mahdottoman aikaan pysähtyneille kaduille helpottaa välittömästi. Lorelaita esittänyt Lauren Graham on kirjoittanut kirjan ajastaan sarjassa aina sen paluuseen asti Netflixin minisarjassa.

Talking as Fast as I Can on kirja, joka varmasti antaa eniten juuri Gilmore-faneille, mutta toimii myös kertomuksena tv-tähden elämästä Kaliforniassa ihan yleisesti. Itseäni jaksoivat kuitenkin juuri ne Gilmore-aiheiset jutut kiinnostaa sen muun sisällön jäädessä hitusen ohueksi, vaikkakin viihdyttäväksi.

Joskus sitä fanina asettaa jotkin elokuvat, sarjat tai hahmot aivan erityiselle jalustalle ja ne saavat juuri itselle merkityksiä, joita sitten kuvittelee kaikkien jakavan. Sitä unohtaa, että näyttelijöillä on usein kymmenittäin rooleja ajan kuluessa ja juuri se sinun fanituksen kohde niistä kaikista voi olla vain pieni osa näyttelijän uraa.

Jo kirjan alkumetreiltä Graham kuitenkin tekee selväksi, että Lorelai Gilmore ei ole tälle vain rooli muiden joukossa, se on jotain mikä määritteli tämän uran ja josta tämä jo ensimmäisen käsikirjoituksen luettuaan tiesi, että kyseessä on ainutlaatuinen tapaus.


Graham puhuu kirjassa rooleista, joita naiset saavat äiteinä. Kuinka ohjaaja joskus jättää kutsumatta hahmoa edes nimellä vaan tästä tulee pelkkä Äiti, kuin jokainen äidin roolin kantaja olisi samanlainen yksikkö. Lorelaissa tämä näki kuitenkin äitiyden rinnalla myös toisen puolen. Sen menevän, itsenäisen ihmisen, joka Lorelai onkin ja Graham ei olisi halunnut kenenkään muun tekevän tuota roolia.

Graham ei ole katsonut itseään televisiosta ja teki nyt niin ensimmäistä kertaa tätä kirjaa varten. Heti pilotista tämä kertoi, että ensimmäinen näkemämme kohtaus on oikeasti ensimmäinen kuvattu kohtaus. Siinä Lorelai ja tämän tytär Rory istuvat Luken kahvilassa juttelemassa ja Rorya esittävälle Alexis Bledelille tämä oli samalla ensimmäinen kerta kameran edessä näyttelemässä.

Halusin itse palata tuohon kohtaukseen ja on tosiaan hämmästyttävää miten luonnolliselta se vaikuttaa. Graham laittaa tämän kemian selittämättömän onnenpotkun piikkiin. Palaset vain osuivat koloihinsa. Ei vain Lorelain ja Roryn suhteen vaan niin monien muidenkin täydellisesti valikoitujen hahmojen suhteen, joita en ala edes nyt luettelemaan ylitarjonnan vuoksi, koska ketä siitä listasta muka jättäisi pois.


Graham jatkaa jokaisen kauden kommentoimista suosikkihetkiensä, muotivalintojen ja muistojen kautta ja huomaan ajattelevani, että olisin oikeasti valmis katsomaan koko sarjan Grahamin (ja mielellään vierailijoidenkin) kommenttiraidalla. Jopa nykyisenä Netflix-bingeilyn aikakautena se on jo paljon sanottu.

Erityisen hauskoja ovat Grahamin huomiot jokaisen kauden kohdalla siitä miten aika on muuttunut. Lorelai valittaa sarjassa, ettei millekään laajakaistalle tule olemaan käyttöä, on puhelinvastaajia kasetilla ja pizzaa tilatessa etsitään puhelinluetteloa. Aika oli tosiaan eri silloin 2000-luvun alussa (kuinka vanhalta nyt tuntuu?)

Graham on kirjoittanut myös kirjan Someday, Someday, Maybe, josta kirjoitin enemmän täällä. Rory taas on monelle läheinen hahmo, tämän rakkaudesta kirjallisuuteen ja tottakai tämän KAIKKI sarjassa lukemat kirjat ovat myös listattu. Voit käydä täällä katsomassa montako yhteistä kirjaa Roryn ja sinun lukulistaltasi löytyy.


Kuuntelin Talking as Fast as I Canäänikirjana ja voin suositella tätä muillekin. Graham itse lukee kirjansa eli on kuin Lorelai lukisi sinulle. Puhe on ehkä nopeaa, mutta verrattuna sarjan vauhtiin se on lähes nukuttavan iltasatumaista. Kun ottaa huomioon, että sarjan jokaisen jakson käsikirjoituslehdet olivat pelkän dialogin osalta kolme kertaa normaalia paksumpia, niin pakkohan sitä oli jättää hengittäminen myöhemmäksi.

"Life doesn’t often spell things out for you or give you what you want exactly when you want it, otherwise it wouldn’t be called life, it would be called vending machine. It’s hard to say exactly when it will happen, and it’s true that whatever you’re after may not drop down the moment you spend all your quarters, but someday soon a train is coming. In fact, it may already be on the way. You just don’t know it yet."


Lauren Graham, 2016, Talking as Fast as I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls, Ballantine Books

Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:







Maailmalta löysin itseni - Ateneum

$
0
0

Helene Schjerfbeck: Sirkustyttö (1916). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Ateneum esittelee Helene Schjerfbeckin töitä näyttelyssä, joka nähtiin juuri Lontoon kuninkaallisessa taideakatemiassa. Nyt nähtävä kokoelma on kuitenkin jopa laajempi katsaus taiteilijan tuotantoon ja tämä kulttuuribloggari nautti ainakin ihan simona kun näki suomalaisista taiteilijoista lempparinsa viimein näin hienosti edustettuna.

Helene Schjerfbeck on ajankohtainen taiteilija monella tapaa. Tämän taide itsessään on ajatonta ja Ateneumin taiteilijat kirjasarjan ensimmäinen osa toi tästä uusia puolia esiin. Siitä kirjoitin aiemmin täällä. Myös Antti J. Jokisen elokuva Helene saa ensi-iltansa juuri ennen Ateneumin näyttelyn päättymistä.

Ensimmäinen kuva HELENE-elokuvasta. Kuvassa Laura Birn ja Johannes Holopainen. Kuva: Andres Teiss

Ateneumin kolmannen kerroksen saleissa Schjerfbeckin teoksista liehuu hiljainen voima. Niiden aiheet ovat kuvattu hyvin aineellisiksi ja konkreettisiksi säästeliäin siveltimenvedoin. Ne tuntuvat tavallaan raskaasti maalatuilta, mutta kuitenkin kuin läpikuultavilta.

Helene Schjerfbeck: Tyttö madonnankuvan edessä (1881). Helsingborgs museer. Kuva: Helsingborgs museer / Anna Bank.

Näyttelyn on kuratoinut Anna-Maria von Bonsdorff. Salien teemoissa ei olla lähdetty keksimään mitään liian kaukaa haettuja teemoja, mutta esimerkiksi Schjerfbeckin kiinnostus muotiin on tuotu mielenkiintoisesti esiin. Tämä oli hyvin kiinnostunut aikansa muodista ja tämä näkyy taiteessa.

Helene Schjerfbeck: Perhekoru (1915–1916). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Keirkner. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Ateneumin näyttelystä sanotaan: "Maailmalta löysin itseni kertoo, kuinka Helenestä tuli Helene. Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkoihin Pohjois-Ranskan Pont-Aveniin, Italian Fiesoleen sekä Iso-Britannian St Ivesiin 1800-luvun lopussa. Esimerkiksi Schjerfbeckin tunnetuimpiin kuuluva teos Toipilas (1888) on maalattu St Ivesissä. Millainen merkitys matkoilla oli taiteilijan tuotantoon – ja kuinka hän inspiroitui näkemästään?"

Helene Schjerfbeck: Äiti ja lapsi (1886). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Montgomery. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Näyttelyssä on useita tauluja, jotka pysäyttivät. Useita, joita ei ole ennen Suomessa nähty ja useita sellaisia, joiden takia kannattaa käydä Ateneumissa, koska niitä tuskin myöhemmin helposti näkee. Esimerkiksi Tanssiaiskengät (1882) on maalaus, jonka näkeminen oli jo itsessään kokemus, samoin kuin laaja joukko Schjerfbeckin omakuvia yhdessä huoneessa.

Helene Schjerfbeck: Tanssiaiskengät (1882). Yksityiskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen. 

Taiteilijoiden Ruovesi on toinen samaan aikaan avautuva talvinäyttely Ateneumissa. Sen on kuratoinut Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen.

Ruovesi ja sen ympäristö on aina 1920-luvulta asti toiminut paikkana, joka tuntuu houkuttelevan taiteilijoita. Siellä ovat vaikuttaneet muun muassa Hugo Simberg, Werner Holmberg, Lauri Anttila, taiteilijapariskunta Elga Sesemann ja Seppo Näätänen sekä Louis Sparre.

Werner Holmberg: Myrsky Näsijärvellä (1860). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu.
Louis Sparre: Ensi lumi (1891). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Matti Janas.

Akseli Gallen-Kallela Rakennutti Ruovedelle 1800-luvun lopulla Kalelan. Erämaa-ateljeen, jossa syntyivät nyt eräät ikonisimmista suomalaisen taiteen kulmakivistä eli Kalevala-teokset.

Myös Ellen Thesleff rakennut Ruoveden Muroleelle itse suunnittelemansa ateljeehuvilan ja Muroleen maisemat innostivat tätä läpi taiteilijan elämän.

Ellen Thesleff: Kevätyö (1894). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu.

Vinkki: Näyttelyiden välissä pystyy nyt käymään myös kupposen ääressä istumassa Ateneumin kolmannessa kerroksessa, johon on pystytetty väliaikainen kahvila.

Lisätietoa näyttelyistä löydät Ateneumin sivuilta täällä. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 15.11.2019–26.1.2020. Schjerfbeck-näyttelyn yhdessä näyttelysalissa nähdään yhdeksän esitystä Helene Schjerfbeckistä kertovasta näytelmästä Minä maalaan teidät kaikki 3.–14.12.2019. Käsikirjoitus Iida Hämeen-Anttila, ohjaus Kati Outinen, rooleissa Kati Outinen ja Annatuuli Saine. Näytelmä sai ensi-iltansa 23.2.2019 Teatteri Jurkassa.



Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




Kartta - Kansallisteatteri

$
0
0


Olet tässä.


"Kartoitus tai kartografia (kreikan sanoista chartis ’kartta’ ja graphein ’kirjoittaa’) tarkoittaa kartan avulla esittämistä, yleisimmin maan pinnan tai sen tietyn osa-alueen kuvaamista kartalle. Kartoituksella voidaan tarkoittaa myös minkä tahansa asian järjestelmällistä ja kattavaa dokumentointia."(Wikipedia)

Kaarina on poissa. Tätä jäivät kaipaamaan Tarun ja Sepon, Lauran ja Armin sekä Teron ja Merin muodostama joukko ystäviä. Kaarinan poismeno aiheuttaa yllättävän suuren aukon näiden elämissä, joista tuntuu nyt puuttuvan suunta ja tarkoitus.

Maria Kuusiluoma, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Ilja Peltonen ja Sari Puumalainen. Kuva Heli Sorjonen

"Minna Nurmelinin kirjoittama ja ohjaama Kartta on epätavanomainen komedia valinnanvapauden keskelle eksyneistä ihmisistä, jotka etsivät pakkomielteisesti rakkautta, merkitystä ja yhteyttä. Aikaan iskevä esitys näyttää tunnistettavan kuvan nykyihmisestä, joka hakee kiintopistettä mielekkäälle olemassaololleen vaikeasti hahmottuvan todellisuuden keskellä."

Yksi joukosta ei hyväksy Kaarinan poismenoa. Tämä vaatii kaikkien ryhtyvän etsintöihin. Jos Kaarinaa ei löydy, niin ehkä edes jotain merkityksellistä mitä tämä on jättänyt itsestään jälkeen.

Muut etsivät suuntaa. Nämä ovat ihmisiä, jotka hakevat järjestystä ja päämääriä, joita löytyy näytelmässä niin hyllyn purkamisesta, ruokalistoista kuin navigaattoreistakin. Lomalle lähdettäessä toinen etsii kaupungin kartasta suuntaa, mutta toinen haluaisikin lähteä vapaasti vain kävelemään.

Kreeta Salminen ja Ilja Peltonen. Kuva Heli Sorjonen.

Maailmassa oleminen määritellään erilaisin kartoin näytelmässä hyvin konkreettisesti. Tämä kuitenkin luo yhdelle ryhmässä kriisin. Miten luoda omaa todellisuutta karttojen keskellä? Mitkä rajat kartassa ovat niin todellista, että niitä ei voi ylittää ja onko vapaudella rajat? Näytelmää katsellessa tulee väistämättä mieleen Sartre, joka sanoi "Inhimillinen vapaus edeltää ihmisen olemusta ja tekee sen mahdolliseksi; ihmisen olemus on ratkaisematta hänen vapaudessaan. Mitä kutsumme vapaudeksi on mahdotonta erottaa 'inhimillisen todellisuuden' olemisesta. Ihminen ei ole olemassa ensin ollakseen sen jälkeen vapaa; ihmisen olemisen ja hänen vapaana olemisensa välillä ei ole mitään eroa."
Maria Kuusiluoma, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Ilja Peltonen, Sari Puumalainen ja Kreeta Salminen. Kuva Heli Sorjonen.

Näytelmässä haetaan merkitystä sille elämälle, jonka vapaus mahdollistaa. Sitä haetaan epätoivoisella vimmalla kun vaihtoehto tuntuu järjettömältä. Esitys tuntuu sijoittuvan jonnekin tulevaisuuteen. Sen hahmot poukkoilevat sillä kartalla, jonka Kansiksen Willensaunan lava muodostaa. Ehkä vailla merkitystä muuten kuin mitä sille itse rakennamme, koska merkitys on jotain mikä vain on luotava itse.

Minna Nurmelin sanoo: "”Kartan henkilöhahmot etsivät pakkomielteisesti rakkautta, merkitystä ja yhteyttä. He pohtivat, mikä lopulta elämässä on tärkeää ja mistä tulisi luopua, jotta mielekkyys elämälle löytyisi. Koen, että me olemme näiden kysymysten äärellä kollektiivisesti tässä ajassa, ekologisten kriisien keskellä. Yksi suurista löydöistä Kartan henkilöille onkin lopulta yhteisön merkitys. Kartta ylistää yhteisöä!”.

Maria Kuusiluoma ja Kreeta Salminen. Kuva Heli Sorjonen.

Lisätietoa esityksestä löydät Kansallisteatterin sivuilta täällä. Hyvää eksistentiaalista kriisiä!


Rooleissa Maria Kuusiluoma, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Ilja Peltonen, Sari Puumalainen ja Kreeta
Salminen
Ohjaus Minna Nurmelin
Lavastus Maiju Loukola
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Valosuunnittelu Aslak Sandström
Videosuunnittelu Ida Järvinen ja Matias Koivuniemi
Äänisuunnittelu Jani Peltola
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen
Mediataideteokset Camilo Sanchez, Liisi Soroush ja Alex van Giersbergen (Konvolv-osuuskunta)


Enemmän kulttuuriasiaa:



Nettikiusaamisesta GameXpo -messuilla

$
0
0


GameXpo veti taas pelaajia Helsingin messukeskukseen viikonlopun ajaksi. Rakastan pelikulttuuria ja siksi olen iloinen, että sitä esiteltiin myös ongelmallisia puolia esiin nostaen. Suomen suurimmassa pelitapahtumassa olikin puhetta myös empatian merkityksestä pelaamisessa.

Nettikiusaaminen ja häirintä ovat ongelmia digitaalisessa maailmassa yleensäkin ja myös pelikulttuurin ympärille on muodostunut oma pimeä puolensa. GameXpon viimeisenä päivänä näihin aiheisiin pureuduttiin paneelikeskustelun voimin.

Paneelin osallistujat olivat HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen, Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi, pelikehittäjä ja Microsoftin teknologia-asiantuntija Aapo Latvala sekä Blackthorn Visionsin toimitusjohtaja, pelinkehittäjä ja yhteisöhallinnan asiantuntija Ida-Emilia Kaukonen. Paneelin juonsi Xbox Ambassador Petrus Tuominen.

Tuominen, Kaukonen, Salminen, Latvala ja Järvi

On selvää, että pelaaminen ei ole enää jotain yksin suoritettavaa toimintaa vaan sen sosiaalinen puoli on ensinnäkin juurtunut kulttuuriin pysyvästi ja on myös jatkuvan muutoksen alaisena. Vanhemman on hankala pysyä perässä kulttuurissa, jonka säännöt tuntuvat olevan alati muuttuvia.

Siksi empatian merkitys korostuu yleisluontoisena ohjenuorana. Toisen kokeminen tunnetasolla on joskus vaikeaa tosielämässä ja anonyymissä, kasvottomassa ympäristössä haasteellisuus nousee aivan uudelle tasolle. Digitaalisessa sosiaalisessa ympäristössä taas itse ei pääse enää välttämättä piiloon kiusaamista. Omasta huoneesta voi pahimmillaan nyt muodostua uhkaava tila.

Järvi puhui miten toisen pahaa oloa ei näe netissä kun ilmeet ja äänenpainot eivät välity ja se periaatteessa kylmistää vuorovaikutusta. Tämä myös muistuttaa, että kiusaamisen vaikutukset voivat olla pitkäaikaiset senkin vuoksi, että sen digitaaliset jäljet ovat pitkiä. Vanhat haavat voivat nykyään aueta jo yksinkertaisen googlehaun kautta.

Kaukonen taas haluaa muistuttaa pelikehittäjien vastuusta. Näiden tulee ylläpitää positiivista yhteisöä esimerkiksi moderoimalla keskusteluja. Usein voi unohtua, että yhteisöhallinnan tekijöiden vastuu on myös lakisääteistä.


Keskustelu ei jäänyt vain kuvailemaan ongelmaa vaan siinä tuotiin esiin konkreettisia keinoja paremman peliyhteisön luomiseen.

Latvala tuo esiin automaattisen moderoinnin tärkeyden sekä erilaiset opetustyökalut esimerkiksi Minecraftin maailmassa, joilla opettaa tunneälyä. Peleistä keskustelu lapsen tai nuoren kanssa antaa myös erinomaisen väylän puhua pettymyksestä ja tappiosta. Pelaajille tämä välittää viestin "sulla ei oo koskaan niin kiire painaa enterii. Siinä ehtii aina miettiä mitä tuli kirjoitettua".

Järven viesti vanhemmille on, että kiinnostu. Jos huomaat kiusaamista tapahtuvan, niin uskalla puuttua. Jos lapsi on kiusaamisen uhri, niin tämä Järven mukaan yleensä toivoo aikuisen puuttuvan asiaan ja tähän on luotava turvallinen ympäristö.

Samoin Salminen painottaa vanhempien osallistumista. Peleistä voi olla aivan samalla tavalla kiinnostunut kuin vaikka lapsen futisharrastuksesta. Tärkeää on myös muiden pelaajien toiminta kiusaamistilanteessa.


Uskallus puuttua vaikka pelikulttuuri olisi sitä vastaan, on rohkeutta, jota pelaajilta nyt tarvitaan. Ei pidä hyväksyä kulttuuria, joka toimii itseään vastaan ja vahvistaa negatiivisia malleja. Kiusatuista tulee helposti myös kiusaajia ja aktiivista keskustelua ei synny hiljentämisen ympäristössä.

Usein vanhemmalle tulee ensimmäisenä keinona mieleen peliajan rajoittaminen. Kaukonen kuitenkin muistuttaa, että tämä ei ole enää niin yksinkertaista. Sinne futiskentällekään ei yhtäkkiä juosta ja huudeta, että meidän Matilla on nyt ruoka-aika.

Jos nuorella taas on elämässään ongelmia, niin peliympäristöstä voi muodostua tälle aidosti tärkeä sosiaalinen kanava ja tämän poisvieminen saattaa aiheuttaa voimakkaita reaktioita. Vanhempien tulee oppia myös empatiaa lasten suuntaan näissä uusissa ympäristöissä.

Konkreettisina neuvoina Kaukonen kehottaa muun muassa lukemaan pelikehittäjien sivuilta näiden omat säännöt eli code of conductin ja näitä voi käsitellä lapsen kanssa yhdessäkin. Erityisen tärkeänä tämä näkee pelikulttuurin ydintekijöiden kouluttamisen. Niin sanotut hyperfanit, kehittäjät ja muut alan keskiössä olevat ihmiset voisivat empatiakoulutuksen kautta levittää hyvää koko kulttuuriin.


Lisätietoa aiheesta löydät muun muassa paneelissa esitellystä sivusta empatiapakkaus, jonka löydät täältä. Pelimessuilta löytyi vanhoja pelejä, oheiskrääsää, pelimusiikkikonserttia, niitä jättimäisiä turnauksia ja paljon muuta. Suosittelen tätä luonnollisesti pelaajille, mutta myös vanhemmat ja opettajat saavat varmasti tilaisuudesta paljon tarpeellista irti.




Ja käy hei tykkäilemässä:





WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finalistit

$
0
0


WWF:n Vuoden luontokirja on valittu jo vuodesta 1978 ja tämän vuoden finalistit ovat nyt valittu. Luonnon ja kirjallisuuden suhde tulee varmasti syventymään entisestään lähivuosina ja on ilo nähdä miten laadukkaita teoksia aiheen ympärille on syntynyt.

Vuoden luontokirja 2019 viisi finalistia ovat:




Erkki Pulliaisen ja Lassi RautiaisenSuomalainen susi (Minerva) on ajankohtainen puheenvuoro suden elämästä ja sen yhteiselosta ihmisen kanssa. Kirja on yhteenveto suden biologiasta ja suteen liittyvän asenneilmaston muutoksista.


Katja Bargumin ja Heikki HelanteränSuuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva) sukeltaa mielenkiintoisella tavalla muurahaisten maailmaan. Kirja poikkeaa perinteisestä lajioppaasta ja sopii kenen tahansa kirjahyllyyn, sillä lähes jokainen suomalainen on ihmetellyt muurahaisten elämää.


Pekka Lehtosen ja Martti PerämäenLähikuvassa kuikka (Gaudeamus) muistuttaa, että kuikka on upea lintu, jonka elämästä tiedämme hyvin vähän. Kirjan hienojen kuvien ja sujuvan tekstin ansiosta lukija pääsee tutustumaan kuikan käyttäytymiseen.


Ritva Kovalaisen ja Pekka TurusenMeren maa (John Nurmisen säätiö) on upea kuvateos Turunmaan saaristomaisemista. Kuva kertoo tässä kirjassa enemmän kuin tuhat sanaa. Saariston maisemissa sekä luonnossa näkyy positiivisella tavalla ihmisen ja luonnon yhteiselo.


Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teoksen Metsä meidän jälkeemme (Like) sanoma on selvä: suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Kirjoittajat ovat pohjoissuomalaisia nuoren polven journalisteja, jotka katsovat suomalaisia metsiä ja metsätaloutta ”laatikon” ulkopuolelta.



WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen valitsivat loppusuoralle päässeet kirjat. He ovat iloisia, että niin monet kustantajat julkaisevat luontokirjoja.

”Kilpailuun osallistui tänä vuonna laaja kirjo upeita teoksia, joihin oli ilo perehtyä. Kirjojen runsaus on yksi osoitus siitä, että luonto kaikissa muodoissaan kiinnostaa ihmisiä”, Rohweder toteaa.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen valitsee voittajateoksen, joka julkistetaan joulukuun alussa.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma pääsee vahvasti esille. Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun.


Lisätietoa WWF:n toiminnasta ja kirjapalkinnosta löydät täältä. Jokainen listan kirjasta varmasti on sellainen johon kannattaa tutustua ja luonto kirjallisuuden aiheena tulee varmasti olemaan yhä tärkeämpi aihe niin tieto- kuin kaunokirjallisuudenkin puolella.



Ja käy hei tykkäilemässä:



Kerrostalo - Hanna-Riikka Kuisma

$
0
0


Kerrostalo on dystooppinen, mukavan luokkatietoinen ja nykyaikaa heijasteleva teos, joka sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen, vaikka ei ehkä kuitenkaan niin kauas. Romaani toimii hyvänä scifinä, mutta on lopulta ihan kaikille sopivaa draamaa, jonka lukemisesta voi nauttia sen monisävyisten hahmojen kautta.

Hanna-Riikka Kuisma on porilainen kirjailija, jolta on ilmestynyt aiemmin jo neljä romaania. Kerrostalon myötä Kuisma on tällä hetkellä Finlandia-ehdokkaana. Eikä suotta.

Kerrostalo antaa äänen usealle hahmolle, jotka kaikki yrittävät ottaa paikkaansa muuttuneessa yhteiskunnassa. Raadollisen maailman näyttämönä toimii kerrostalo-kompleksi kuin J. G. Ballardin High-Risessa. Molempia kirjoja yhdistää myös painostava tunne, että kertomus tulee ottamaan käännöksen jonnekin pimeään suuntaan. Saat kuitenkin itse lukea, että käykö niin.

Maailma on edelleen tuttu. Valtioiden rajat ovat paikoillaan ja joillekin ihmisille pakonomaisemmin tärkeitä kuin toisille. Kuisma tuo esiin niitä rasistisia ääniä, joita kerrostalo ja meidänkin yhteiskuntamme pitää sisällään. Väkivaltaiset ja itsekkäät ajatukset eivät tunnu kaukaiselta tulevaisuudelta ja niiden aiheuttamat sairaat fantasiat tuodaan esiin moralisoimatta. Vaikka tuomitseminen jätetäänkin lukijalle helpoksi.

"Siinä sivussa ehtii tehdä pientä kansalaistoimintaa. Esimerkiksi laittaa postiluukusta infolehtisen rotujen sekoittumisen haitallisuudesta sille nuorelle suvakkinaiselle, jonka viemärin hän avasi mustan miehen makaillessa sohvalla ilman paitaa. Turkkilaisen poikaystävän takia päänsä peittämään alkanutta naista hän muistaa lehtisellä islamisaatiosta. Naapurin transvestiitille menee homosaatiolehtinen samalla vaivalla. Hän jakaa kulkureitillään sattumanvaraisesti vielä muutamia lehtisiä, jotka käsittelevät maahanmuuttajien rikostilastoja, pariin osoitteeseen riittää vain go home!"

Kerrostalo paikkana antaa tarinalle rajat. Se on pienoisyhteiskunta, johon Kuisma on voinut rakentaa erilaisia tasoja kuin jättimäiseen nukkekotiin. Luokkajaon voi asettaa vaikka kerroksittain ja ihmismieli on pakattu asuntoihin. Toiveikas usko tulevaisuuteen on jo nykyajassa se symbolinen muisto, jonka noihin olemassaoleviin betonilähiöihin on helppo asettaa.

"Hän miettii, mahtaako kovin moni enää muistaa, että hän oli koko talon ensimmäisiä asukkaita. Seurasi jo perustusten  valamista, tarkkaili vapaapäivinä sulhasensa Eskon kanssa rakennusprosessia. He tekivät pyöräretkiä työmaalle, söivät eväitä ja katselivat kuinka massiivisia betonielementtejä nostettiin paikoilleen. Nosturien ja työmiesten liikkeet olivat rauhoittavia. Toivat samanlaista järjestystä mieleen kuin työ toi elämään. Loivat usko tulevaisuuteen. Heidän oli tarkoitus vanheta täällä yhdessä, Terttu ajattelee tähyillessään aidan takaa yläkerrosten ikkunoita."

Hanna-Riikka Kuisma. Kuva: Sami Kokko

Lopulta kuitenkin ne ihmisten omat pienet tarinat ja päänsisäinen maailma vetävät kirjassa eniten puoleensa. Kerrostalon ympäristö on venyttänyt ja kutistanut hahmoja joissain tapauksissa äärimmilleen ja yhteisen ympäristön kautta näitä voi lukea kuin hahmoja näyttämöllä. Miehet joutuvat olemaan tosi miehiä ja köyhät toimimaan kuin näiden kuuluu toimia. Narkomaanien ja alkoholistien elämää kuvataan myötätuntoisesti, mutta säästelemättä.

"Herättyään hän hamuaa povitaskua ennen silmien avaamista, kokeilee läpi muut taskut ja taputtelee sitten patjaa vieressään, kunnes löytää pullon. Sydän tykyttää ja hiki puskee ohimoista. Mieli ehti käydä pakokauhun laitamilla, hipaista vapaan pudotuksen pelkoa; mitä olisi ollut tipahtaa tähän, tärinään, kramppeihin, kuolemaan. Ei tänään."

Ihmisten mittaisten tarinoiden takana väijyy kuitenkin viihdyttävä, väkivaltainen ja salaliittoja tulviva trilleri. Kun ihmisiä asetetaan toimimaan tiiviissä yhteisöissä, niin jonkin tahon on ollut tapana pyrkiä kontrolloimaan massoja. Romaani etenee nopeasti ja antaa sellaisen hyvän lukutuoli-löhöämis -kokemuksen, missä ei kuitenkaan tarvitse täysin nollata omaa ajattelua.

Kerrostalo on selkeän yhteiskunnallinen teos, mutta samalla hyvin tarinavetoinen. Asioita ei maalailla raskaasti vaan teemat avautuvat toiminnassa ja dialogissa. Syviä hahmoja on kovin dialogivetoisessa romaanissa joskus hankala luoda, mutta nyt kaikki on hyvin luontevaa. Kuisma onnistuu leikittelemään valmiilla stereotyypeillä, joita tietyistä ihmisryhmistä on olemassa ja luomaan niiden pohjalle yllätyksiä.



Hanna-Riikka Kuisma, 2019, Kerrostalo, Otava



Lisää kirjajuttuja:





Viewing all 715 articles
Browse latest View live